La nova biblioteca municipal de Rubí serà la segona més gran de Catalunya

L'equipament s'inaugurarà el 30 de gener i inclourà una sala polivalent, una altra d'exposicions i altres serveis municipals

Les perspectives de visita a la nova biblioteca municipal Mestre Martí i Tauler són d'entre 1.000 i 1.300 usuaris cada dia, més del doble dels 415 que s'estaven comptabilitzant fins ara al complex de l'Escardívol. El motiu de la previsió és que l'equipament respon a un nou model en què les distribucions temàtiques creixeran tant quantitativa com qualitativament, i les perspectives d'oci, de treball i culturals no tan sols se cenyiran als llibres sinó a pràcticament qualsevol format existent de coneixement.

En total, la biblioteca aplega quatre plantes, la qual cosa garanteix el consum separat de diaris i revistes (planta baixa); literatura infantil (primer pis); material audiovisual i obres literàries i de ficció (segon pis); i llibres de recerca i de treball (tercer pis). Al mateix temps, però, les possibilitats de consulta no es queden aquí, ja que a la planta baixa també hi haurà un bar i sales d'estudi; i, a la segona, una zona chill-out i una terrassa. Els usuaris, per tant, podran escollir l'escenari per concentrar-se segons el seu gust: des del més absolut silenci fins a habitacions amb el màxim grau de confort. La directora de la biblioteca, Victòria Mateo, com també el tècnic responsable d'equipaments culturals, Àngel Miquel, van ser els encarregats de mostrar ahir l'edifici a l'alcaldessa, Carme García, i a les regidores Arés Tubau i Neus Muñoz, que van comprovar que ja només queden detalls. Miquel va ser qui va ressaltar que la de Rubí serà la segona biblioteca més gran de tot Catalunya, tot fent incís en els avantatges que suposa la ubicació a l'antiga fàbrica Josa: «El disseny és discret per fora i espectacular per dintre, i permet tenir un punt de vista des del tercer pis a la planta baixa i viceversa. Hem deixat visible el logo de l'empresa per preservar la seva essència històrica, i el muntacàrregues que es feia servir i que aguanta el pes d'un cotxe, serà molt útil per permetre l'entrada de peces del museu o de tot el fons bibliogràfic. En aquest sentit, Mateo va subratllar que l'equipament ubicat al carrer Aribau, cantonada amb Calderón de la Barca, «rebrà 20.000 llibres més dels que tenia l'antiga biblioteca», per bé que també va reconèixer que alguns han estat donats de baixa «a causa del seu mal estat o que han quedat obsolets». En xifres, entre les quatre plantes hi haurà 400 punts de lectura; 1 punt informàtic per a invidents; 40 punts de consulta informàtica –hi haurà Wi-Fi a tot l'edifici–; un fons documental amb capacitat per a 150.000 exemplars (avui són 50.000); i 2 bústies de retorn vàlides durant les 24 hores del dia.

Carme García, a més de destacar que «la sala polivalent permetrà oferir espectacles de mitjà i petit format», va fer incís en «la bona accessibilitat de tots els espais» i en el fet que els horaris s'hagin ampliat «a totes les tardes menys els dilluns i els dissabtes, que només s'obrirà al matí». A més, va mostrar la seva voluntat que la biblioteca no només sigui «un pol d'atracció per a joves i estudiants, sinó també per a la gent gran».

LES DADES

Superfície
8.000 m²
Inversió
11 milions d'euros
Usuaris previstos
Entre 1.000 i 1.300 cada dia
Espais inclosos
Biblioteca Mestre Martí i Tauler (3.500 m², dividits en 4 plantes)
Sala polivalent per a conferències, concerts i petits espectacles
Sala d'exposicions temporals
Centre d'Estudis Històrics (on estarà ubicada l'entitat local Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí)
Magatzem del Museu Municipal
Arxiu Municipal
Ràdio Rubí
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.