la contra
Una joia per a Castellar i més enllà
L'Ajuntament i la Generalitat es plantegen que el nou centre de coneixement no es limiti a l'àmbit local
El futur centre de coneixement de Castellar del Vallès va prenent forma. Situat a l'epicentre de la vila, a la plaça Major, tot indica que l'edifici estarà llest a la primavera, i multiplicarà de manera exponencial les possibilitats de la localitat en els àmbits de la innovació, la formació, el desenvolupament tecnològic i la cultura. Tant és el potencial del nou espai que podria ser que el seu ús no quedés limitat als més de dos mil habitants que té el municipi. O almenys així s'ho van plantejar representants de l'Ajuntament i de la Generalitat en una reunió mantinguda dimarts passat.
El secretari general de Telecomunicacions, Jordi Bosch, acompanyat pel coordinador del programa de Ciutats Digitals, Ricard Benítez, va voler conèixer de primera mà les característiques del futur centre de coneixement de la plaça Major, la construcció del qual és a la recta final. Bosch va afirmar que se sentia molt satisfet pel naixement «d'una iniciativa que té vocació d'anar més enllà», i va comentar que el seu aprofitament no només es pot «ampliar a l'àmbit comarcal», tal com havia apuntat poc abans l'alcalde, Ignasi Giménez, sinó també a altres espais o sectors del país que ho puguin necessitar: «Centres com el de Castellar no els tenen tots els pobles. Per tant, per què aquest edifici no pot acabar acollint algun seminari d'empresaris del Barcelonès?»
Giménez hi va afegir que la reunió amb el secretari general de Telecomunicacions també havia servit, entre altres aspectes, «per debatre quins tipus de col·laboracions es poden establir entre l'Ajuntament i la Generalitat en relació amb aquest centre». Una declaració d'intencions que, sense voler entrar en més detalls, Bosch va assenyalar que pot ser molt profitosa per a totes dues parts: «Aquest edifici serà un bon punt per implementar diversos dels plans que s'impulsen des del govern. Per exemple els telecentres, però també totes les altres iniciatives basades a acostar la tecnologia als ciutadans.»
Els objectius principals del nou edifici de la plaça Major són potenciar l'accés a la tecnologia i a la innovació als ciutadans de totes les franges d'edat, augmentant les seves capacitats i oferint-los un centre de referència en camps com ara el medi natural o la música. A més, es pretén potenciar la creació de noves empreses, així com esdevenir un pol de captació de professionals. Tot i això, també té reservats altres usos, atès que l'anomenat edifici pantalla i l'antic mercat també tindran espai per rebre les noves dependències del servei d'atenció ciutadana, el remodelat auditori municipal Miquel Pont, un centre cívic i el casal d'avis, que estarà perfectament integrat des del punt de vista de l'accessibilitat. D'aquesta manera, els ciutadans no tan sols hi podran accedir per millorar les seves aptituds tecnològiques i fer un pas endavant més en el vessant empresarial, sinó també per fer-hi reunions, actes a les sales habilitades per a les entitats, i assajos musicals o teatrals,
D'altra banda, Jordi Bosch també es va referir a altres projectes que té entre mans la secretaria general de Telecomunicacions a Castellar, i que està previst que s'executin pròximament. D'una banda, i en el marc del projecte Banda Ampla Industrial, es portarà a terme el desplegament de la fibra òptica al polígon industrial del Pla de la Bruguera. Es preveu que els treballs, que duraran uns quatre mesos i tindran un cost de 700.000 euros, estiguin enllestits durant el primer semestre del 2010. I, paral·lelament, es construirà una nova torre de telecomunicacions a la urbanització del Racó, amb el doble objectiu de solucionar les deficiències de cobertura de serveis de comunicacions electròniques detectades, i de garantir l'accés a tota la ciutadania als serveis de TDT, telefonia mòbil i internet de banda ampla.