Llum verd a les càmeres de vigilància de les urbanitzacions de Sitges

La comissió es va reunir ahir al matí i va emetre un informe favorable a la instal·lació dels circuits

Els circuits de videovigilància es podran posar en funcionament properament, i es tancarà així un procés massa llarg que va començar l'any 2006, arran de diversos assalts violents als xalets dels nuclis aïllats de Sitges. Els veïns van reclamar a l'Ajuntament que apliqués aquesta fórmula per dissuadir els lladres, però la mesura arriba gairebé tres anys després. Malgrat això, els veïns han rebut amb satisfacció el pronunciament de la comissió, igual que l'Ajuntament de Sitges.

El regidor de Prevenció i Seguretat, Antoni Caballero, ha explicat que la instal·lació de les càmeres ja està feta, de manera que en el moment que es rebi la notificació oficial es podran començar a fer els enregistraments de les imatges. «És la culminació d'un projecte llarg i complex», apunta Caballero, ja que s'han hagut de fer instal·lacions de línies ADSL a les urbanitzacions per garantir l'enviament correcte de les imatges, entre altres actuacions. De fet, també s'han tancat alguns dels accessos a les urbanitzacions per limitar les entrades i sortides de vehicles pels carrers vigilats amb les càmeres. Els controls d'accés es fan mitjançant barreres, que es tanquen entre les deu de la nit i les sis del matí. A partir d'aquella hora, els veïns tenen un comandament per accedir a la urbanització o per sortir-ne, i la resta de visitants ho han de fer posant-se en contacte amb la policia local mitjançant un botó d'avís, o bé per telèfon.

Custòdia de la policia

Quan entri en funcionament el circuit de videovigilància, que ha costat aproximadament 500.000 euros, serà la policia local l'encarregada de custodiar les imatges. Són set zones (Garraf II, Les Terrasses, Rat Penat, Garraf Park, Montgavina, La Llevantina, Quint Mar, Vallpineda i Santa Bàrbara) les que estaran vigilades amb càmeres, tot i que se'n beneficiaran un total d'onze urbanitzacions. Cada urbanització tindrà dues càmeres, una d'entrada i una de sortida. Durant les 24 hores del dia, les càmeres, que no tindran paràmetres de sensibilitat al so, permetran a la policia local veure i gravar imatges, i aquestes gravacions s'esborraran de manera automàtica al cap de 30 dies.

El retard en l'aplicació d'aquesta mesura de dissuasió és degut a diversos problemes burocràtics que van fer que l'Ajuntament perdés l'autorització inicial que ja havia donat la comissió de control. Va ser el març del 2007 quan la comissió va donar aquest permís per primer cop, però el canvi de consistori, l'elaboració del projecte i la tramitació dels contractes van fer passar els mesos i, un any després, la comissió retirava el permís a l'Ajuntament de Sitges perquè no havien fet servir l'autorització.

Ahir la comissió, integrada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la fiscalia, la conselleria d'Interior i les associacions de municipis, va donar novament l'informe favorable a la instal·lació de les càmeres, una autorització que s'haurà de renovar anualment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.