Urbanisme

Tortosa inicia els enderrocs per rehabilitar el barri de Sant Jaume

L'Ajuntament està refent el projecte

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, van oficialitzar ahir al matí l'inici de les obres de rehabilitació del barri de Sant Jaume, un dels més degradats del nucli històric de la ciutat. Un procés que «no es farà en setmanes, ni en uns mesos», sinó que podria allargar-se «durant els propers vuit o deu anys», segons va precisar Bel.

En realitat, el que ahir començava és la demolició dels primers habitatges i la neteja dels solars. Són una sèrie d'habitatges que estaven declarats en ruïna, un total de 18 pisos distribuïts en dues illes de cases situades entre els carrers Santa Anna, Llarg de Sant Jaume i Ratlla de Sant Jaume. Així, Bel va detallar que nou dels habitatges són propietat de l'Ajuntament, i que tres són de l'Incasol, mentre que la resta són de particulars –alguns dels quals, desconeguts– que hauran d'abonar al consistori el cost dels treballs d'enderrocament subsidiari. Si no ho fan, els solars passaran a ser propietat de l'Ajuntament, que també podrà fer-ne un aprofitament urbanístic.

La demolició de les primeres cases, a l'altura de la plaça de Sant Jaume, va despertar l'interès i la curiositat d'alguns dels veïns de la zona. Alguns, fins i tot van sol·licitar a l'alcalde aprofitar el ferro de les cases enderrocades per revendre'l, cosa que Bel va desautoritzar per motius de seguretat. «Són les cases que es troben en una pitjor situació, i que ens han de permetre accedir a la resta del barri per poder fer una neteja», va remarcar. Els treballs que ara comencen, a càrrec de l'empresa Jaén Vallés, tenen un pressupost de 240.000 euros, i un termini d'execució d'un mes. Una vegada extreta tota la runa de la part baixa de Sant Jaume, les màquines podran accedir a l'interior del barri, de molt difícil accés, i netejar els solars de les cases més properes al passeig de Ronda, ensorrades fa anys i fins ara veritables abocadors urbans. Així, Bel va dir que l'actuació d'enderroc i sanejament del barri de Sant Jaume és un pas necessari per poder rehabilitar tot el sector, que té 1,7 hectàrees. L'alcalde va avançar que preveuen construir-hi entre 80 i 90 pisos nous, però també la conservació d'una vuitantena de pisos existents.

Un barri de cap i de nou

G.M.

La policia local ja ha senyalitzat la zona afectada per les obres, ja que els carrers Santa Anna i Major de Sant Jaume quedaran tancats al trànsit de vehicles. L'àmbit d'actuació al barri de Sant Jaume correspon a la franja que quedarà per sota del nou carrer del Mig, un vial de nova construcció que esdevindrà l'eix principal del nou sector. Amb tot, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir que ara l'Ajuntament i el despatx Jornet-Llop-Pastor, l'equip d'arquitectes que l'any passat va guanyar el concurs d'idees convocat en col·laboració amb l'Incasol, estan refent el projecte, amb l'objectiu d'ajustar la seua proposta als criteris de les comissions territorials de Patrimoni i d'Urbanisme de la Generalitat. Segons la proposta guanyadora, el futur barri de Sant Jaume havia de tenir un nou carrer que esponjaria tot l'àmbit, creuant el sector des de la plaça de l'Absis de la catedral fins a la plaça de la Immaculada, a Remolins. Dins d'una primera fase es preveia la construcció d'un equipament públic i d'un aparcament, i en una última fase es projectava una plaça en el lloc del CEIP Remolins.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.