Les obres de transformació de la Fabra i Coats començaran aquest estiu

L'escola bressol i l'espai per a entitats seran els primers edificis del recinte que es rehabilitaran

La regidora del districte, Gemma Mumbrú, va destacar ahir el caràcter unitari de la rehabilitació de la nova Fabra i Coats. Segons va explicar, el projecte d'urbanització mantindrà la unitat del recinte i a més donarà resposta a les necessitats actuals, tant d'ús com de funcionament. Mumbrú va emfasitzar el fet que els usos finals de la fàbrica s'han acordat amb un procés de participació en el qual va destacar la presència de l'Associació d'Amics de la Fabra i Coats i el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias. Mumbrú va recordar que l'Ajuntament invertirà aquest mateix any 22 milions d'euros en el conjunt, 8,5 milions dels quals seran per a habitatge dotacional.

Pel que fa a l'arquitecte en cap de l'Ajuntament, Oriol Clos, va explicar que una de les principals actuacions del procés de transformació serà l'obertura del recinte al barri: «Actualment només hi ha un accés, i això canviarà, ja que s'obriran fins a quatre accessos diferents.» A més, també va avançar que es treballarà per unificar els serveis i les instal·lacions tècniques a tot el recinte.

D'altra banda, el delegat de Cultura, Jordi Martí, va assenyalar que amb el programa d'usos establert, la Fabra i Coats quedarà situada «amb el seu valor simbòlic i cultural en el conjunt de la ciutat». Martí va ressaltar sobretot l'espai d'exposicions i el de creació de l'Escola de les Arts, projectats per a la nau central. Per Martí, aquest serà «un equipament que podrà generar centralitat» i «explicar un dels elements fabrils més importants de Barcelona».

Espai per a entitats.

Situada a l'espai A, aquesta nau de planta baixa i de 870 metres quadrats acollirà entitats que siguin d'àmbit superior al districte, ja que les del mateix barri tenen l'espai al Casal de Barri. S'hi emplaçarà la seu de la Federació Catalana d'Escacs i de la Fundació Àmbit, a més de dues entitats més, entre les quals hi ha l'Associació d'Amics de Fabra i Coats. Es preveu que les obres comencin aquest juliol i que s'acabin el juny del 2011.

IES de nova construcció.

Tindrà una superfície de 7.280 metres quadrats. L'integraran tres plantes amb línies d'ESO i batxillerat. Un edifici annex es farà servir per a vestidors esportius. Sota el pati hi haurà un pavelló poliesportiu que podrà funcionar de manera independent. S'està elaborant l'avantprojecte.

Casal de barri.

Ocuparà 2.280 metres quadrats. Serà un bloc de quatre plantes que acollirà diverses entitats. Actualment el projecte està en fase de redacció, i es preveu que les obres comencin el novembre del 2010.

La nau central.

Dos edificis configuren la nau central, un bloc de maó de principis del segle XX, de quatre plantes i 14.500 metres quadrats. Es tractarà, juntament amb la sala de calderes, d'un espai de 17.500 metres quadrats que es destinarà a usos diversos: música, arts escèniques, multimèdia, circ i dansa. Serà l'espai d'exposició i l'espai de creació de l'Escola de les Arts. Es preveu que les obres comencin el segon semestre d'aquest any.

Habitatges dotacionals.

Es faran en un edifici d'una superfície de 5.500 metres quadrats. El bloc consta actualment de dues plantes de sostres molt alts, i passarà a tenir-ne quatre. El Patronat Municipal de l'Habitatge, promotor de l'obra, té previst començar les obres el gener de l'any vinent. El bolc tindrà 80 apartaments per a joves.

Escola bressol.

Ocuparà 1.903 metres quadrats. Estarà formada per dues naus: la del davant, amb la forma de dents de serra força singular, on anirà l'escola, i la del darrere, que no tindrà sostre perquè serà el pati de l'escola, el qual quedarà cobert amb les bigues en forma d'arc. Obrirà les portes el setembre del 2011. Disposarà de 119 places: vuit per a infants de fins a 1 any, trenta-nou per nens i nenes d'1 i 2 anys, i seixanta per a canalla de 2 i 3 anys.

Sala Polivalent.

S'ubicarà en dues sales polivalents contigües, amb una superfície de 870 metres quadrats. Es dividirà entre les dues naus, amb usos ben diferenciats: la nau més diàfana serà un espai per fer-hi actes, i la més petita inclourà els serveis, vestidors i magatzems. Aquesta sala serà l'espai on es podran fer grans actuacions, festes, trobades i exposicions. Actualment està pendent del procés de licitació, i es preveu que les obres comencin al juliol.

CEIP i aparcament.

És un dels projectes que trigaran més a executar-se, ja que està pendent del desenvolupament, i el planejament està en fase de tramitació. Des del curs 2009-2010 l'escola ja funciona en un edifici provisional situat fora del recinte.

Per l'emplaçament, a tocar del nucli antic de Sant Andreu, i per les característiques que té, el recinte de Fabra i Coats, una filatura del segle XIX, va marcar durant més de cent anys el pols social i la vida quotidiana de moltes famílies del barri i el seu entorn. L'any 2005 l'Ajuntament va adquirir els terrenys de la fàbrica a Renta Corporación, en una operació valorada en més de 50 milions d'euros. Amb l'aprovació l'any 2008 de la modificació del pla general metropolità al recinte de l'antiga fàbrica, en l'espai entre els carrers de Sant Adrià, del Segre, de Parellada i el carrer Gran de Sant Andreu, es van definir els edificis que s'havien de mantenir i s'hi van assignar els equipament previstos. Finalment, el març del 2009 es va signar un conveni entre l'Institut de Cultura de Barcelona i els Amics de la Fabra i Coats de cessió a favor de l'Ajuntament d'un conjunt de maquinària, estris i documentació que s'exhibirà al futur Centre d'Interpretació del Patrimoni Industrial, que s'obrirà a l'antiga sala de calderes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.