la contra

360 graus de memòria històrica

Les bateries del turó de la Rovira, restaurades, seran a la Xarxa de Memòria Democràtica

La bateria antiaèria del turó de la Rovira serà rehabilitada, restaurada i integrada en la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. La recuperació de l'espai permetrà descobrir els secrets de les defenses contra els bombardejos a Barcelona durant la Guerra Civil, i també conèixer de la vora com aquest mirador es va convertir en llar per a centenars de persones que hi van aixecar barraques per poder sobreviure i viure a Barcelona durant la postguerra i el franquisme. Les obres, que segueixen una proposta del Museu d'Història de Barcelona, començaran aquest mes de juny i s'allargaran fins al març de 2011.

«El Turó de la Rovira és un espai ben situat respecte a una plana plena de possibilitats.» Així descrivia ahir Joan Roca, director del Museu d'Història de Barcelona, la peculiaritat d'aquest puig, que ha estat la que ha propiciat que, al llarg de la història, hagi estat escollit com a lloc idoni per sobreviure a prop de la ciutat. A més de ser l'únic punt de Barcelona on es pot obtenir una vista completa de 360 graus, ha estat poblat iber, centre de defenses republicanes i resguard per a nouvinguts que, mirant la ciutat, intentaven sobreviure-hi. Aquestes són algunes de les funcions que, segons va explicar Roca, es podran aprendre i comprendre quan els visitants passegin pel que serà la rehabilitació de la bateria antiaèria i del seu entorn.

Amb un pressupost de 942.074 euros, la restauració, en una superfície de 9.611 metres quadrats, ha de posar fi al procés de degradació i netejar les restes no considerades d'interès històric. Es millorarà l'enllumenat i també es rehabilitarà l'entorn natural dins d'un projecte que preveu també fer un accessos més adequats, a més de condicionar i allargar l'accés principal des del carrer de Marià Labèrnia. També s'instal·laran elements de protecció que permetran recórrer l'espai amb seguretat. Pel que fa a la rehabilitació de la bateria antiaèria, es restauraran els elements de valor històric del conjunt i es netejaran les parets exteriors de les construccions històriques, a més de protegir l'accés a l'interior. El conjunt serà assenyalat com a espai de memòria històrica, ja que l'espai de les bateries serà contextualitzat històricament a partir dels senyals explicatius de la Xarxa d'Espais de la Memòria Democràtica de Catalunya. També, des del Museu d'Història de Catalunya, es proposarà un recorregut d'interès històric per al conjunt del cim. En concret, segons va avançar Joan Roca, la zona serà inclosa en dues futures guies urbanes, una amb el títol Guerra Civil BCN i l'altra com a Barraques BCN.

Segons la regidora del districte d'Horta-Guinardó, la rehabilitació es porta a terme gràcies a la cooperació d'administracions i entitats: «Tant des del Museu d'Història com del Memorial Democràtic s'ha treballat molt. També des del districte i de l'Agència del Carmel, però sobretot s'ha pogut comptar amb la complicitat de veïns i antics habitants de les barraques per tirar endavant aquest projecte.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.