Urbanisme

Tortosa

La Recuperació del nucli antic

La rehabilitació de la Casa Fustegueras val 2,3 milions

L'Ajuntament cedirà dos immobles perquè el govern català hi faci 21 pisos protegits i l'oficina dels serveis territorials d'Habitatge

L'actuació completarà la millora de l'entorn de la catedral

La Casa Fustegueras, al carrer Taules Velles i amb vistes al carrer Porta de Palau, es rehabilitarà per fer-hi 21 pisos amb protecció oficial i situar-hi la nova oficina dels serveis territorials d'Habitatge, amb una inversió que superarà els 2,3 milions d'euros. La Casa Fustegueras és un edifici d'estil neoclàssic on va nàixer el polític conservador Alberto Bosch i Fustegueras, ministre de Foment durant la regència de Maria Cristina i també alcalde de Madrid a finals del segle XIX. L'últim projecte per recuperar l'edifici pretenia fer-hi un hotel i un restaurant, però no va tirar endavant a causa de la crisi. Com ja va poder avançar El Punt el 25 de febrer, la recuperació de la Casa Fustegueras, un dels edificis més característics del nucli històric, anirà acompanyada de la rehabilitació dels immobles adjacents, ara propietat de l'Ajuntament. De fet, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, van visitar ahir el carrer Taules Velles i el carrer Porta de Palau, un dels principals accessos a la catedral, per escenificar les bases de l'acord. “Es farà una actuació perfectament respectuosa i integrada en un lloc tan important per a Tortosa”, va destacar Baltasar. Així, el conseller va detallar que a la planta baixa se situarà la seu de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, amb una façana de vidre, mentre que a les plantes superiors hi haurà els 21 pisos públics, destinats a fomentar el lloguer assequible. Segons Baltasar, el projecte s'ajustarà a l'entorn “delicat i complex” de l'accés a la catedral, amb elements com ara la capelleta del Crist de Palau o les arcades de les façanes. “Tindrem uns habitatges moderns i amb estructures molt sostenibles, que establiran un diàleg amb el passat, amb materials adequats a l'entorn i que augmentaran la seva visibilitat”, va afegir-hi.

Bel també va voler remarcar que la rehabilitació de la Casa Fustegueras i de les façanes amb vistes al carrer Porta de Palau servirà per completar la recuperació integral de tot l'entorn de la catedral. De fet, el consistori ja ha convertit els carrers Taules Velles i Porta de Palau en zona de vianants, a través del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat). A més, la Porta de Palau és encara més important des de l'obertura de l'exposició permanent de la catedral.

La rehabilitació de la Casa Fustegueras –que encara és d'una empresa privada– té un termini d'entre 18 i 24 mesos. En primer lloc, el govern català ha de traure a concurs el projecte, un tràmit previst per al desembre. Tot seguit, l'Ajuntament cedirà els immobles adjacents de manera gratuïta, per fer viable l'operació. A més, la comissió de Patrimoni ja ha fet l'informe previ, i l'arquitecte ja ha pogut adaptar el seu projecte als requeriments, com ara la conservació de la façana, d'un possible tram de muralla, i d'un pati interior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.