Urbanisme

urbanisme

Mataró perdrà una platja per fer-hi les drassanes del port

La nova àrea tècnica destinada al manteniment i la reparació d'embarcacions també inclou la construcció d'una marina seca

Els tallers actuals se substituiran per nous amarraments, que seran de rotació

La platja situada a la zona de ponent del port de Mataró, i coneguda popularment com la de Pequín, té ja els dies comptats. Tot i que era una zona emmarcada dins l'àmbit portuari i en què el bany estava prohibit, durant l'estiu no és estrany trobar-hi gent remullant-se a l'aigua i prenent el sol a la sorra. La intenció ara és traslladar-hi la nova àrea tècnica i les drassanes seguint les actuacions previstes al pla estratègic i director del port, que es va aprovar fa dos anys.

El regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), va explicar durant el ple de dijous que el projecte pretén millorar la ubicació d'aquests serveis i ampliar significativament l'espai dedicat a la reparació i el manteniment d'embarcacions “per fer més atractiu i competitiu el port”. De fet, la futura àrea tècnica, que inclourà també una marina seca, tindrà capacitat per acollir vaixells de gran eslora que ara no poden accedir-hi i farà possible el creixement d'una de les indústries emergents del sector de la nàutica com és el manteniment i la rehabilitació de grans iots. A banda del perllongament de l'espigó de ponent per formar un nou contradic, s'hi crearà una nova dàrsena, s'hi formarà un moll i una esplanada de treball, i dos edificis: un per als serveis i un altre per a oficines. El consorci del port confia que pugui trobar un operador, a través d'un concurs públic, que s'encarregui de tirar endavant les obres i després vulgui gestionar els nous tallers nàutics. En aquest sentit, i malgrat el moment de crisi actual, es preveu que els treballs puguin començar, com a màxim, l'any 2012.

Nous amarraments

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), va afegir-hi que l'espai que ara ocupa l'àrea tècnica quedaria alliberat per fer-hi nous amarraments per a vaixells. “El Consorci del Port vol que siguin populars i de rotació i que els utilitzi gent que no té concessió i que vol deixar-hi el vaixell i fer estades curtes ja sigui per usar les instal·lacions portuàries o gaudir-hi de l'oferta gastronòmica”, va comentar Baron, que va puntualitzar que aquests amarraments quedarien just davant del nou hotel de quatre estrelles que s'està construint dins del port.

La proposta, que no ha rebut cap al·legació en contra, va rebre el vot favorable de tots els grups municipals, excepte el de la CUP, que s'oposa al projecte. Segons el regidor independentista, Xavier Safont-Tria, a banda dels nous edificis que es preveu que es construeixi, el projecte no inclou cap solució per a un dels mals endèmics del litoral maresmenc, que és l'efecte que tenen els ports en la pèrdua de sorra de les platges. “No hi estem d'acord per l'impacte mediambiental que tindrà tot plegat i pensem que s'hauria de repensar totes les actuacions que s'estan fent en aquest àmbit”, va afegir-hi Safont-Tria.

LA FRASE

Es millora la ubicació de l'actual àrea tècnica i els entorns per fer del port un lloc més atractiu i competitiu
Ramon Bassas
regidor d'urbanisme (PSC)

L'ANY

2012
El Consorci del Port confia que les obres de la nova àrea tècnica comencin, com a màxim, aquest any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.