Urbanisme

urbanisme

El jutge aplana el camí perquè El Corte Inglés vagi a Mataró

sobreseïment

El jutge arxiva finalment la querella que havia interposat la fiscalia contra el trasllat de Can Fàbregas i permet que s'acabi el desmuntatge de la fàbrica

L'alcalde i el regidor d'Urbanisme deixen d'estar imputats

“El Corte Inglés està avui més a prop de Mataró que mai”. L'alcalde, Joan Antoni Baron (PSC), va anunciar ahir el que feia mesos que intuïa. El magistrat del jutjat d'instrucció número 3 ha decidit arxivar la querella que va interposar la fiscalia fa més d'un any per l'afer del trasllat de Can Fàbregas i de Caralt. Amb el sobreseïment de la causa, queden desestimades les imputacions per dos delictes –un contra el patrimoni històric i un altre contra l'ordenació del territori– de l'alcalde, però també del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), i de la lletrada municipal Maria Lluïsa Guanyabens. Però, sobretot, permet aixecar les mesures cautelars que impedien la finalització del trasllat de les restes de la fàbrica i, per tant, l'arribada d'El Corte Inglés a la ciutat. “Ara podrem complir el termini d'entrega dels terrenys –que acabava el proper 2 de juny– que teníem previst amb la multinacional”, va destacar Baron, que no va amagar la satisfacció d'haver pogut obrir el camí a una qüestió que havia tingut “empantanegada la ciutat massa temps”.

En la interlocutòria el jutge conclou que el desmuntatge d'un bé immoble d'interès local (com la fàbrica de Can Fàbregas) és “lícit, permès i autoritzable” per la llei del patrimoni cultural català i pel pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró. A més, manifesta que el canvi de lloc de les peces del conjunt industrial “no ha implicat la pèrdua dels elements arquitectònics protegits”. Pel que fa al presumpte delicte contra l'ordenació del territori, el magistrat resol que l'Ajuntament va fer una interpretació “raonable” de la llei a l'hora de decidir emmagatzemar les porcions de la nau en uns terrenys no urbanitzables.

Tot i l'eufòria i l'alegria, l'alcalde que va agrair primer el suport rebut per part de la ciutadania, dels treballadors municipals i dels socis de govern, també va aprofitar per carregar contra les forces polítiques que no han estat al costat del govern local i de l'Ajuntament durant el procés judicial. “Hi ha hagut una gent que ens ha portat al contenciós i van firmar la querella, però d'altres no han fet el que crec que haurien haver fet pel bé de Mataró”, va afegir-hi Baron, que també va lamentar que l'única finalitat que tenien tots plegats era la de fer perdre el temps. “No al govern, sinó a la ciutat i no s'ho mereixia”, va puntualitzar.

La intenció ara és que les feines per netejar el solar es puguin reprendre al més aviat possible per lliurar a temps els terrenys a El Corte Inglés. De fet, l'únic que quedava de l'antiga fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt eren algunes restes d'arqueologia industrial que no es conservaran perquè, segons va recordar l'alcalde, “no tenen cap valor”, però també s'hauran d'enderrocar dues edificacions adjacents.

LA FRASE

Estic satisfet perquè hem demostrat que les coses es van fer bé i perquè s'ha fet justícia
Joan Antoni Baron
alcalde de mataró (PSC)

LA DATA

02.06.11
És la data límit per poder entregat el solar de Can Fàbregas a El Corte Inglés net de càrregues urbanístiques.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.