Urbanisme

La contraportada

Harmonitzar l'espai públic

La Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa demana un pacte de ciutat sobre l'ús dels espais públics compartits i que es derogui l'ordenança d'implantació de terrasses

La unanimitat política no sempre coincideix amb els desitjos de la ciutadania. I ahir ho va torna a deixar ben palès la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) en demanar la derogació de l'ordenança que regula la instal·lació de terrasses i bars a la via públic que es va aprovar inicialment al ple de febrer. Tot i les diferents reunions tècniques, polítiques i amb els gremis afectats es va deixar de banda l'opinió dels veïns i, precisament, aquesta és la principal queixa de la federació que en boca del seu president, Gregorio Ramírez, va deixar clar que en aquesta qüestió, com en d'altres que són importants al municipi, els polítics “no han cregut en la participació”.

Un segon missatge contundent va voler donar l'entitat veïnal durant la presentació de les al·legacions a la normativa: “Ningú va contra dels propietaris dels bars i terrasses ni en contra que la seva instal·lació estigui reglamentada, però els espais públics no són ni de l'Ajuntament ni dels establiments, i no es poden comercialitzar”. Per aquest motiu demanen que es derogui l'actual ordenança que encara no s'aplica mentre es donen més llicències que mai seguint les directriu de l'antiga normativa per l'entrada en vigor de la llei del tabac i amb l'arribada del bon temps. A canvi proposen que s'obri un procés de debat que posi fi a un pacte de ciutat sobre l'ús dels espais públics compartits. El vicepresident de la FAVT, Emiliano Martínez, va explicar que es tracta d'“harmonitzar l'espai públic”, amb idees i propostes consensuades que tinguin en compte que no es tanquin espais amb elements que limitin la visibilitat o trenquin l'estructura arquitectònica del paisatge urbà o representin una barrera arquitectònica per als vianants.

Per a la FAVT, que també té el suport d'altres col·lectius com el de la Gent Gran de Sant Pere Nord, Dismifísics i l'Associació de Consumidors i Usuaris, entre altres ciutadans a títol individual, la nova normativa no dóna resposta als problemes de mobilitat per la invasió de l'espai públic; als problemes de convivència per soroll, brutícia o possibles conflictes; ni segueix cap directriu per a l'harmonització estètica; ni especifica la capacitat de resposta i d'actuació de l'administració davant l'incompliment de les ordenances. Altres qüestions tècniques que vol millorar la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa són l'ampliació dels espais de seguretat entre les zones que ocupin els usuaris de les terrasses i els carrers on passa el trànsit, a més de demanar que es concreti la definició de mòduls –la mesura composta per una taula i quatre cadires amb què es comptabilitza la instal·lació de les terrasses–, ja que no es defineix ni el tipus de taula i cadira, ni les dimensions mínimes ni les màximes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.