Urbanisme

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

El patrimoni industrial de la Soledat de Palma

S'estan finalitzant les obres del pla de millora urbanística d'un dels barris industrials més degradats de Palma, el de la Soledat. Les obres han suposat la destrucció de més de la meitat d'un complex fabril important de mitjan segle XIX per obrir pas a una nova via urbana de comunicació del barri. La construcció del nou Palau de Congressos a la vora de la costa de Palma ha suposat una reactivació per a l'entorn pròxim.

 Barris industrials com el de la Soledat, situat molt a prop de l'emplaçament del palau, que havien quedat pràcticament incomunicats amb la façana marítima i amb les traces interiors de l'eixample de la ciutat, s'obren pas amb la creació d'una artèria urbana de connexió important, el carrer Broat, a costa del patrimoni existent. 

El barri es troba delimitat al sud pel polígon industrial de Llevant, que s'està acabant d'urbanitzar i que permetrà la comunicació amb la façana marítima. I al nord delimita amb la carretera de Manacor, que alhora lliga amb la resta del traçat urbà. El pla general d'ordenació urbana (PGOU) dibuixa el nou traçat del carrer Broat, des del polígon de Llevant, al sud del barri, fins al carrer Manacor, al nord. Via que suposarà l'expropiació de diverses propietats, moltes de les quals són habitatges obrers d'època, i de part d'un dels complexos fabrils més importants del barri, la fàbrica tèxtil de Can Ribas, fins on actualment es troba obert el carrer.

Barri industrial

El barri de la Soledat neix com a barri industrial a la perifèria de la ciutat durant la revolució demogràfica i industrial que va viure la ciutat en la segona meitat del segle XIX. Es caracteritza per una xarxa de carrers estrets i regulars on se situen cases obreres de planta baixa i primer pis i complexos fabrils ara desocupats. Actualment la seva situació perifèrica i l'estat d'abandonament han facilitat la instal·lació de població immigrant i d'escassos recursos econòmics que el converteixen en un sector degradat des del punt de vista arquitectònic i socialment conflictiu.

Patrimoni a conservar

Dins del barri es troba un gran patrimoni a conservar, edificacions que formen part d'una època de la ciutat i que enriqueixen arquitectònicament el barri. Des de la casa obrera popular fins al patrimoni industrial i algunes cases benestants. Fàbriques tèxtils, com ara la de Can Ribas, i de calçat, com per exemple la fàbrica Gorila, que van ser molt importants en la seva època, formen part del complex a preservar. Tot això es troba ara poblat d'edificacions en alçada que no són pròpies de la tipologia urbana preexistent i l'abandó de tota aquesta zona ha comportat també l'aparició de barraques al sud del barri. 

Les actuacions de millora urbana, promogudes dins el pla especial de rehabilitació interior (PERI), cerquen, d'una banda, obrir una connexió fluïda amb el carrer Manacor, lligant el barri amb l'actual traçat de la ciutat al nord i amb el polígon de Llevant al sud, I, de l'altra banda, la reforma i millora de la part conservada del complex de Can Ribas. La meitat del complex ha estat destruït pel traçat de la nova via de connexió a l'est i per la creació d'una plaça pública a l'oest.

La part conservada s'està rehabilitant per fer-hi un centre sociocultural, un centre cívic que albergarà aules, tallers i serveis per a tota la barriada. El projecte de recuperació pretén rescatar la imatge espacial i estructural de la fàbrica en el seu origen, preservant part de la construcció amb murs de càrrega amb pilastres de marès i coberta a dues aigües. 

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Helena Pomar, estudiant en pràctiques d'Estètica i Crítica de l'Arquitectura de la Universitat de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.