Urbanisme

La Generalitat dóna el vistiplau a l'operació urbanística de l'hotel del Palau

Els veïns pensen esgotar la via judicial per evitar la construcció del complex hoteler just al costat del Palau de la Música

L'aprovació definitiva per part de la Generalitat de la modificació del pla general metropolità confirma un important pas endavant del projecte de l'hotel del Palau de la Música. Segons el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, l'aprovació es va fer a final del mes de juliol. Aquesta modificació recull algunes restriccions que l'Ajuntament de Barcelona va fer incloure en el projecte inicial promogut per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. És el cas de l'eliminació de les 62 places de pàrquing projectades, el manteniment de les façanes –protegides– i de l'alineació actual que tenen les finques. Tot això es concreta de manera més detallada en el pla de millora urbana aprovat inicialment, i que l'Ajuntament de Barcelona preveu ratificar de manera definitiva aquest any. Segons fonts municipals, després el consistori ja estarà en disposició de tramitar la llicència d'obres.

Tot i que el projecte el promovia la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, la llicència ja la demanarà Olivia Hotels, la cadena a qui la fundació va traspassar els drets d'explotació fa un parell d'anys. Des de l'Ajuntament van assegurar que aquesta circumstància no altera l'avenç en la tramitació del projecte. Cap portaveu d'Olivia Hotels, però, va voler fer declaracions a aquest diari.

Els veïns del nucli antic que s'oposen al projecte de l'hotel tenien l'esperança que la Generalitat paralitzaria el projecte, tot esperant que s'aclarís la gestió de l'expresident de la fundació Fèlix Millet i quatre directius més, investigats per un suposat desviament de fons. No ha estat així, però els veïns no pensen donar-se per vençuts, i anuncien brega judicial contra el projecte. Segons l'advocat de l'associació de veïns del nucli antic, Daniel Jiménez, ja han presentat un contenciós administratiu contra el dictamen de Patrimoni de la Generalitat. Els veïns argumenten que el dictamen es queda curt, perquè només obliga a protegir les façanes i, en canvi, «permet l'enderroc dels elements interiors dels edificis catalogats». També denuncien la «incompatibilitat» entre l'ús hoteler i la garantia de protecció dels edificis.

Davant la modificació del pla general metropolità, també interposaran un recurs contenciós, en què refermaran els arguments centrals amb què sostenen la seva oposició al projecte: «No hi ha cap raó d'interès públic per justificar aquesta operació» i el canvi d'ús –d'equipaments a hoteler– de les finques, va indicar Jiménez, ni tampoc cap «benefici ni compensació» per als veïns. «És una operació especulativa que no compleix les funcions pròpies d'una fundació cultural», va afirmar Jiménez. En la mateixa línia, presentaran al·legacions al pla de millora urbana.

L'auditoria de la fundació, a final d'octubre

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música espera que a final d'octubre es comencin a conèixer algunes conclusions de l'informe d'auditoria que està elaborant la firma Deloitte sobre els comptes de l'entitat. Segons van assenyalar a Efe fonts properes a la fundació, amb aquesta auditoria «el més normal» és que apareguin més irregularitats en els comptes de la fundació, que podrien fer augmentar els 2,3 milions d'euros de presumpte desviament de fons que investiga el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona. No obstant això, fonts de la fundació van advertir que aquest procés d'investigació serà llarg i que se n'aniran coneixent aspectes de manera gradual.

Des del 23 de juliol passat, un jutge investiga si l'expresident de la fundació, Fèlix Millet, i quatre directius més van desviar 2,3 milions. Arran de l'acusació, Millet va dimitir del càrrec i un nou equip gestor va agafar les regnes de l'entitat. Després, la nova junta directiva i el patronat de la fundació van acordar personar-se com a perjudicats en les diligències penals contra Millet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.