Administracions

Municipal

El renovat mercat de la Vall d'Hebron aspira a ser una icona arquitectònica

La futura coberta de l'equipament tindrà un hort urbà singular de 1.400 m² de superfície

El conjunt de les obres costarà 10 milions i s'enllestirà el 2018

Enclotat en un entorn d'orografia complexa on destaca la presència intimidatòria de la ronda de Dalt, el mercat de la Vall d'Hebron afronta un procés de remodelació que pretén anar un pas més enllà d'un lífting convencional. I és que la reforma que ha encarregat el consistori barceloní també pretén que la instal·lació sigui referencial des del punt de vista arquitectònic, fins al punt que es converteixi en un espai d'atenció i visita per als interessats en la disciplina.

L'arquitecte Jordi Badia (Baas Arquitectura), autor del projecte, explica que per assolir aquest repte s'han previst tres grans intervencions. La primera, i més icònica, serà convertir el sostre del mercat en un hort urbà de 1.400 m². A banda de visualitzar un missatge d'aposta i defensa pel producte de proximitat, aquesta coberta vegetal donarà un caràcter singular a l'equipament de la Vall d'Hebron, ja que, tret dels EUA, no es coneixen referents similars en el nostre entorn geogràfic més proper. En una idea llençada al vol ahir durant la presentació del projecte, el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va plantejar que el gènere que es cultivi en aquest hort pugui ser comercialitzat in situ.

Una nova plaça que trenqui el desnivell actual que hi ha a l'accés principal del mercat i un embolcall en forma de malla que revesteixi tota la façana són les altres dues solucions ideades per dotar l'edifici d'una nova personalitat. Les obres s'iniciaran el primer trimestre del 2017 i la previsió és que s'acabin a finals del 2018. El pressupost total és de 10 milions d'euros.

LA FRASE

Un mercat és una plaça i aquest ha de ser un centre neuràlgic per als barris de l'entorn
Jaume Collboni
tinent d'alcalde d'empresa, cultura i innovació

LA XIFRA

11.342
metres quadrats
és la superfície que tindrà el mercat un cop remodelat, enfront dels 9.150 d'avui en dia.

Menys parades però més espai

Una de les altres característiques de la reforma projectada és que permetrà ampliar la superfície actual del mercat, passant dels 9.150 m² actuals a 11.342 m². Igual que ha passat amb tantes altres remodelacions anteriors, la millora comportarà una reducció de parades –de 31 a 23– ja que, en aquest procés de transició, sempre acostuma a haver-hi un tant per cent de venedors que cessen l'activitat. Mentre durin les obres, la instal·lació continuarà operativa i, per tant, no caldrà muntar una carpa provisional com han passat amb Sant Antoni, Sants o el Guinardó. Un altre paral·lelisme amb intervencions similars és que s'aprofitarà per obrir-hi un autoservei. Sobre això la regidora de Comerç i Mercats, Montse Ballarín, va expressar, ahir, el seu convenciment que la presència d'aquest perfil d'establiment ajudarà a incrementar el nombre de clients. I, per últim, un darrer canvi. El nom. De mercat de la Vall d'Hebron a Vall d'Hebron-Teixonera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia