Rajoy s'ofereix a Catalunya com a alternativa a les «promeses incomplertes» de Zapatero

Camacho admet que el PP és una «minoria» al Principat però promet trencar el «sostre de vidre» que li impedeix ser decisiu

«Ens poden faltar moltes coses però n'hi ha una que mai ens ha faltat: el valor a la paraula donada; sé que aquest és un valor que aquí, a Catalunya, és especialment apreciat.» Mariano Rajoy va vendre el PP com a l'alternativa que ja està preparada per governar a l'Estat i a Catalunya, després que els socialistes l'hagin sembrat de «promeses incomplertes». En la mateixa línia, Sánchez-Camacho proclamava que «Zapatero ja no ve a Catalunya, els socialistes catalans ja no el porten».

L'escenificació de l'acostament, del gir del PP cap als catalans, però, no es farà retirant els recursos a l'Estatut i a la llei d'educació. Sobre la primera qüestió, Rajoy va reclamar la necessitat de tornar a les institucions la «independència, exemplaritat i brillantor democràtica», i tot seguit va prometre «acatar» la sentència del Tribunal Constitucional; «perquè crec en la democràcia», assegura. Per Sánchez-Camacho, qualsevol cosa que no sigui acatar la sentència serà «allunyar-se» dels fonaments de la democràcia.

Quant a l'ensenyament en català, Rajoy és partidari d'una «educació en llibertat», que vol dir «que els pares «puguin escollir» l'educació que desitgen per als seus fills: «Jo en tinc dos, els educo jo, i no l'administració ni un partit polític.» El líder del PP va acusar els impulsors de la LEC d'imposar el català: «Les llengües únicament tenen dos enemics: els que les prohibeixen i els que les imposen.»

Fins ara, tot plegat no ha donat gaires rèdits electorals al PP a Catalunya, com reconeixia el mateix Rajoy: «Sempre m'han tractat molt bé a Catalunya, després em voten poc. Faré un esforç perquè em votin més.» Sigui com sigui, Rajoy espera que Alícia Sánchez-Camacho, amfitriona de la convenció, aconsegueixi convertir el PP en «protagonista principal» del canvi, «com ja hem estat en un altre lloc i ningú ho esperava», va dir amb referència al País Basc, on els populars governen amb els socialistes.

Camacho va ser víctima de les seves pròpies paraules quan va reclamar respecte per al PP al Parlament, el mateix que exigeixen per a «les minories» al Congrés. Els 3.000 assistents a la convenció van aplaudir. Més enllà de l'anècdota, la lideressa catalana va prometre «trencar el sostre de vidre» electoral que històricament ha impedit al PP ser decisiu per formar govern.

Puigcercós, l'alternativa

L'única reacció d'ahir a les paraules de Rajoy i Camacho va ser la del president d'ERC, Joan Puigcercós, que va presentar-se també com a alternativa, però a un pacte PP-PSC, (com el d'Euskadi), a un acord PP-CiU, o a la sociovergència. «L'única solució passa per nosaltres», va dir a Celrà, segons informa Mar Vicente. «A Rajoy només el preocupa la unitat d'Espanya», va afegir-hi.


En clau interna, la convenció ha servit aparentment per girar full en els casos de corrupció que assetgen el partit a l'Estat i en les pugnes madrilenyes per la direcció de Caja Madrid. Rajoy va anunciar que el partit aprovarà un codi de bones pràctiques i oferirà a totes les forces polítiques un gran acord per la transparència i contra la corrupció a la vida municipal. «Ja n'hi ha prou d'extravagàncies, ocurrències i d'idioteses a costa del contribuent», va dir Rajoy, que va resumir en tres paraules el nou PP: «obert, net i unit». En un discurs que en part recordava el del president de la Generalitat, José Montilla, després dels casos de presumpta corrupció que assoten Catalunya, Rajoy va afirmar: «No tots som iguals.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.