La llei de l'avortament supera el primer tràmit al Congrés dels Diputats

La cambra baixa aprova, amb el suport del PSOE, CiU i CC, la reforma de la llei d'estrangeria

L'amenaça dels bisbes espanyols d'excomunicar els polítics que votessin a favor del text de la nova llei de l'avortament no va tenir cap efecte i ahir la normativa va aconseguir superar el primer tràmit parlamentari en el Congrés. Tal com ja ho havia anunciat, el PNB, un partit de caire catòlic, va ajudar el PSOE a superar el primer escull parlamentari de la nova llei de l'avortament. Un diputat de CiU també va aliar-se amb el PSOE i amb el PNB perquè la nova llei pogués superar el tràmit. En la votació també cal destacar l'abstenció d'una diputada de CiU; es tracta de Mercè Pigem, que va ser l'única que es va abstenir en la votació, tot i que vuit dels deu diputats del seu grup van presentar una esmena de totalitat. També van demanar retornar el text al govern el PP, UPyD i UPN, que van rebre el suport dels dos diputats de CC. Les esmenes, que van rebre el suport de 162 vots, van ser rebutjades pels vots del PSOE, el PNB, ERC, BNG, IU, ICV, Na-Bai i un diputat de CiU.

La ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, va ser l'encarregada de defensar el polèmic text. Durant el debat, va assegurar que la nova llei, «garantint l'autonomia i llibertat de les dones, no descuida la protecció de la vida prenatal». «És inexplicable no fer una reforma en profunditat de l'actual legislació, que obliga la dona a la humiliació d'al·legar problemes psíquics per interrompre l'embaràs i la sotmet a una inseguretat vexatòria i al temor permanent que el seu historial clínic acabi en un jutjat.» Conscient del debat social generat per la reforma, la ministra va deixar la porta oberta a reformar un dels punts més qüestionats, el que permetria a les noies de 16 anys avortar sense permís parental, en afirmar que l'executiu intentarà «trobar un punt d'equilibri entre les diferents propostes dels diferents grups en pro del major consens possible». En el seu torn de rèplica, el PP va criticar, a més d'aquest punt, el fet que la llei no inclogui «ni una sola mesura de suport a la dona que vulgui tirar endavant l'embaràs» i que allibera els homes de «tota responsabilitat» en aquesta matèria.

La «degradació de la pàtria potestat» i la falta d'ajudes addicionals, assistència o informació a les dones embarassades van ser també els principals arguments utilitzats per la diputada Concepción Tarruella, d'Unió, i el diputat de Convergència Jordi Xuclà, en defensa de les esmenes dels partits respectius. Els portaveus d'ERC i IU-ICV van defensar el seu suport a la llei i van animar el govern a seguir endavant amb una reforma necessària i que no estigui subjecta a «la moral de l'Església». Així, el republicà Joan Tardà va advertir a l'executiu: «Els correspon a vostès parar els peus a la dreta i posar l'Església al lloc que li correspon en una societat del segle XXI.»

Legal i ordenada

D'altra banda, el Congrés va aprovar la nova llei d'estrangeria amb 180 vots a favor, 163 en contra i tres abstencions, gràcies al suport del PSOE, CiU i CC. Es van oposar a la reforma, que necessitava 176 vots de suport per ser de caràcter orgànica, el PNB, UpyD, ERC, IU-ICV i Nafarroa Bai, mentre que el BNG va optar per l'abstenció. El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va ser l'encarregat de defensar el text, del qual va assegurar que «millora els processos per aconseguir l'objectiu que la immigració sigui legal i ordenada i potencia els elements de la integració».

La quarta reforma de la llei d'estrangeria, que incorpora directives europees i sentències del Constitucional, ofereix protecció a les estrangeres maltractades, acota el reagrupament, incorpora infraccions noves com ara els matrimonis fraudulents i amplia el termini màxim d'internament de quaranta a seixanta dies.

Bono critica l'«agressivitat» dels bisbes

El president del Congrés, José Bono, va defensar ahir la reforma de l'avortament tot i la seva convicció catòlica i va criticar els bisbes espanyols que s'hi oposen amb «posicions condemnatòries i d'agressivitat» però que durant els governs del PP van «acceptar mansament» l'aplicació de l'anterior normativa. Bono fa aquestes consideracions en una carta oberta al diari El País amb el títol «Avortament: ni dret ni obligació», publicada ahir, coincidint amb la votació al Congrés de les esmenes a la totalitat a la reforma de la llei. Segons el seu punt de vista, el fetus és «més un algú que alguna cosa», un valor constitucional que cal defensar. «En el nucli de les meves conviccions ètiques i religioses hi ha la defensa de la vida i l'empara al més dèbil, valors que són patrimoni de la tradició humanista i progressista espanyola.» Tot i això, hi afegeix que l'«avortament és també una realitat, i l'experiència ens diu que la seva prohibició en qualsevol circumstància, a més de comportar greus i indesitjades conseqüències, només ha aconseguit la seva pràctica clandestina», diu Bono.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.