L'any de Sílvia Pérez Cruz

Premis com l'Altaveu i el Martí i Pol confirmen el bon moment de la cantant palafrugellenca

Sílvia Pérez va néixer a Palafrugell el 15 de febrer del 1983, en plena nevada, tal com recorda ella mateixa en el seu Myspace. Sílvia és filla de Càstor Pérez, un nom prou conegut en el món de l'havanera (primer amb Port-Bo, ara amb L'Empordanet), i de Glòria Cruz, actual regidora de Cultura de Palafrugell. Als 12 anys, el seu pare li va regalar una guitarra i va aprendre a cantar Alfonsina y el mar, que va estrenar un any després a La Bella Lola i que una dècada més tard li va permetre anar a cantar a Buenos Aires i Salvador de Bahia. Sílvia va estudiar solfeig, piano i saxo a l'Escola de Música de Palafrugell, dirigida per Rita Ferrer, i va formar part de la coral Nit de Juny. Posteriorment, va completar la seva formació al Taller de Músics i l'Escola Superior de Música de Catalunya. A Barcelona, va aprofundir la seva relació amb el jazz i el flamenc.

Premis i portades

Sílvia Pérez va participar en el disc col·lectiu Maria-Mercè Marçal. Catorze poemes, catorze cançons, amb què s'homenatjava la poeta en el desè aniversari de la seva mort. La cantant palafrugellenca va fer una preciosa adaptació, només amb guitarra acústica i violoncel, del poema Covava l'ou de la mort blanca. La cançó va ser premiada el 30 de novembre passat amb el II Premi Miquel Martí i Pol de poemes musicats del Certamen Terra i Cultura, convocat pel Celler Vall Llach i dotat amb 5.000 euros. En el número de gener, la revista Enderrock va acompanyada per un llibre CD que inclou les vint adaptacions finalistes d'aquesta edició del premi Martí i Pol, amb les de Sílvia Pérez i Joanjo Bosk (segon classificat) i també la guanyadora (Clara Andrés) i el segon premi (Ismael Inarejos) de la primera edició. A més, Sílvia Pérez serà també al gener la protagonista de la portada de Sons de la Mediterrània, la revista del grup Enderrock dedicada a les músiques d'arrel i la cançó d'autor.

Durant el 2009, Sílvia Pérez també va ser telonera de Paco Ibáñez a Cap Roig; va participar en l'acte institucional de la diada de l'11 de Setembre a la Ciutadella, cantant amb Raúl Fernández (Refree) les Corrandes d'exili, amb paraules de Joan Oliver (Pere Quart) i música de Lluís Llach; ha cantat a l'obra de teatre El jardí dels cinc arbres, dirigida per Joan Ollé a partir de textos d'Espriu i estrenada dins de Temporada Alta, i va rebre un dels premis Altaveu del festival de Sant Boi de Llobregat. També va participar l'abril passat en el concert d'homenatge a les víctimes de l'exili republicà que va tenir lloc a l'Auditori de Barcelona, sota la direcció de Guillamino i Manuel García.

Entre els projectes estables de Sílvia Pérez, hi ha Las Migas (fusió flamenca), Llama (un duet de hang i veu), Coetus (orquestra de percussió ibèrica, amb Eliseo Parra), Xalupa (música tradicional), Ressons de l'Al-Andalus, We Sing Bill Evans (amb el pianista Joan Díaz) i «diversos projectes i repertoris» amb Refree, a més de «petits grups sorpresa que sorgeixen quan menys t'ho esperes i més ho necessites, amb gent encantadora».

De Suïssa a l'Havana

A mitjan abril, Las Migas portarà a terme una gira per Suïssa i el dia de Sant Jordi Sílvia Pérez estarà a l'Havana cantant amb el seu pare, Càstor Pérez, amb qui farà una actuació més a l'illa, el 27 d'abril. És un bon exemple de la intensa activitat que la cantant palafrugellenca desplegarà en els propers mesos amb diverses formacions. El 22 de maig, Las Migas presentarà el seu primer disc, Las reinas del matute, en un concert al Teatre de Salt, on les quatre components del grup –«una guitarrista de Sevilla i una altra de la Bretanya francesa, una violinista alemanya i una cantaora de Palafrugell»– estaran acompanyades per un percussionista i un contrabaixista. El 4 de març, Sílvia serà la telonera de la portuguesa Dulce Pontes al Palau de la Música Catalana. També està previst que visiti diverses localitats catalanes amb La leyenda del tiempo, 30 anys després, una producció del Taller de Músics estrenada aquest estiu al Festival Castell de Peralada, amb Chicuelo i Duquende.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.