Montilla rebutja el cementiri nuclear a Ascó però ERC i ICV no en tenen prou

L'endemà de la multitudinària manifestació, el President es pronuncia contra la instal·lació de l'MTC a Catalunya

La falta de consens social i territorial i la quota d'instal·lacions nuclears a Catalunya són els dos arguments que va fer servir el president de la Generalitat per oposar-se a l'MTC. «Convé també que altres territoris que només són consumidors d'energia, però que no tenen instal·lacions d'aquestes característiques, les puguen tenir, per allò de la cohesió i la solidaritat, de les quals a vegades tant es parla», va manifestar Montilla en declaracions a Antena 3. I va afegir-hi: «No vull un magatzem nuclear a Ascó. Aquesta instal·lació s'ha de situar on hi pugui haver consens social i territorial, i això no es dóna a Catalunya en aquests moments.»

Tot i això, el president de la Generalitat va expressar el seu respecte a l'autonomia municipal i el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va precisar que no expedientaran el regidor socialista a l'Ajuntament d'Ascó si vota favorablement a la candidatura asconenca, ni li donaran cap instrucció per a la votació que tindrà lloc avui a l'Ajuntament. «Els ciutadans voten els seus alcaldes perquè defensin els seus interessos, en aquest cas i en d'altres, som municipalistes», va assenyalar Zaragoza, que va acusar CiU d'actuar de manera electoralista, quan és la federació nacionalista la que presentarà la candidatura (l'alcalde d'Ascó és de CiU). Per la seua banda, el president de CiU, Artur Mas, va celebrar el «canvi d'opinió» de Montilla, ja que va recordar que els socialistes no van subscriure la resolució del Parlament del 2008 que rebutja el cementiri nuclear. Mas va lamentar el «retard» del president a expressar públicament la posició del govern sobre l'MTC, mentre que el president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va acusar el president de la Generalitat d'anar «a remolc» dels seus socis de govern. També la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, es va referir ahir al cementiri nuclear i va assegurar que el seu partit respectarà la decisió del govern d'Ascó.

«Passar als fets»

La contundència de Montilla a l'hora de rebutjar el cementiri nuclear a Ascó ha satisfet els socis de govern del PSC, que en les darreres hores l'havien pressionat perquè es pronunciés públicament. «Si tant el president de la Generalitat com el del Parlament, el Consell Comarcal i alguns alcaldes han dit que no volen el magatzem nuclear a Ascó és evident que hi ha un consens molt ampli en contra del projecte», va manifestar el portaveu de l'executiva d'ERC, Ignasi Llorente. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Bernat Pellisa (ERC), va afirmar que les paraules de Montilla eren «desitjades» i també «esperades». «El president del país ha fet valdre la moció que en el seu moment vam aprovar 62 ajuntaments del Camp i l'Ebre, set consells comarcals i el Parlament», va afirmar Pellisa. ERC, però, adverteix el PSC que ha arribat el moment «de passar de les paraules als fets» i li reclama que pressione l'Estat perquè no triï la candidatura d'Ascó. Els republicans insisteixen perquè l'Ajuntament d'Ascó finalment no es presenti com a candidat i el president del Parlament, Ernest Benach, ha enviat una carta a l'alcalde en què li recorda la resolució del Parlament.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va anunciar ahir que demanarà un nou pronunciament del Parlament en contra del magatzem de residus nuclears. Si la candidatura d'Ascó prospera, els departaments de Medi Ambient i Interior hi presentaran al·legacions.

LA FRASE

JOSÉ MONTILLA
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
«No vull un magatzem de residus nuclears a Ascó. Aquesta instal·lació s'ha de situar allà on hi pugui haver consens social i territorial, i això no es dóna a Catalunya en aquests moments.»

El PSC ebrenc se sent reforçat

gustau moreno

La federació del PSC a les Terres de l'Ebre va emetre, ja ahir al matí, un comunicat per celebrar el posicionament de José Montilla sobre la instal·lació a Ascó del cementiri nuclear. «El pronunciament clar del president Montilla reforça la posició contrària del PSC de l'Ebre a la instal·lació d'aquest equipament», afirmava el PSC. «Tal com ja vam manifestar la setmana passada, els socialistes ebrencs considerem que el nostre territori ha complert amb escreix, suportant bona part de les instal·lacions energètiques del país», concloïa la nota, abans de recordar que el primer secretari de la federació, Antoni Sabaté, havia visitat els membres del govern de la Ribera d'Ebre que feien la tancada a la seu del Consell Comarcal. De fet, fonts del PSC van atribuir la declaració de Montilla contra l'MTC a les gestions que van fer durant tot el diumenge el mateix Sabaté i el vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el morenc Josep Solé Arnal. La setmana passada, el president del PSC ebrenc, Joan Sabaté, havia defensat la no intervenció de la Generalitat.

«Important però insuficient»

ACN

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va instar ahir el president de la Generalitat, José Montilla, a sol·licitar formalment a l'Estat que descarti qualsevol candidatura catalana a acollir el cementiri nuclear. En declaracions a ACN, el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va dir que la presa de partit mostrada del president Montilla és «important però insuficient». Així mateix, Saladié va dir que el president Montilla, com a líder del PSC català, hauria de demanar l'expulsió de l'únic regidor socialista a Ascó si vota a favor de la candidatura. Sergi Saladié va recordar que l'Estat i el govern estan fent una «transferència de responsabilitats» a la societat civil d'un problema generat per empreses privades. Per la seva banda, l'alcalde de Flix i conseller comarcal del PSC, Òscar Bosch, va dir que com a territori esperaven «el suport» i creuen que «el president Montilla ha fet el que havia de fer». Bosch va assenyalar que cal respectar l'autonomia municipal però que aquest tema va més enllà del que significa aquesta autonomia municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.