Comunicació

El Col·legi de Periodistes de Girona premia també Xavier Dalfó, fundador de ‘Canigó', per la seva trajectòria professional

Una Mosca per al Celler de Can Roca

La festa de lliurament dels premis se celebrarà demà a la nit a La Sitja de Fornells

El Celler de Can Roca i el periodista Xavier Dalfó (Figueres, 1933) han estat distingits amb la Mosca de Sant Narcís i la Mosca del Col·legi, respectivament, els guardons que anualment entrega el Col·legi de Periodistes de Girona. El Celler de Can Roca ha estat premiat “per la projecció que aquest restaurant ha donat a les comarques gironines”. El president del Col·legi a les comarques gironines, Narcís Genís, va matisar que el 2001 els germans Josep i Joan Roca van rebre el mateix guardó, i que en aquesta edició s'ha volgut reconèixer “la trajectòria d'una empresa familiar i del treball en equip”. Pel que fa a la Mosca del Col·legi –que premia una trajectòria professional–, s'ha atorgat a Xavier Dalfó, fundador de la revista Canigó, “per la seva dedicació al món de la comunicació local”. Per Narcís Genís “aquesta distinció serveix també per recuperar la memòria històrica envers una publicació l'existència de la qual segurament molts dels professionals més joves desconeixen”. Canigó, que va desaparèixer el 1983 per raons econòmiques, va representar una opció informativa progressista i radical als anys setanta i va arribar a ser la publicació catalana més receptiva dels corrents independentistes. La resta de guardonats de les Mosques de la Informació, la Mosca Grossa –a persones o entitats que faciliten la feina als periodistes– i la Mosca Borda –als que l'entorpeixen–, se sabran demà en el lliurament de premis que es farà a La Sitja de Fornells.

Mosques fòssils, el guardó obra d' Enric Ansesa

L'autor del guardó d'aquest any –que des del 1997 s'encarrega a un artista de les comarques gironines– és Enric Ansesa (Sant Daniel, 1945), un dels representants de la nova avantguarda gironina. Ansesa ha creat una peça monolítica de granit negre de Namíbia contundent, que pesa 10 quilos i en la qual ha serigrafiat dues dotzenes de mosques en dues de les cares de la peça. “Les mosques semblen així fòssils a la pedra”, va destacar l'artista, que va explicar que la idea se li va acudir passejant en una pedrera on va descobrir la bellesa d'aquest tipus de granit. En una de les cares les 24 mosques són daurades, i a la cara inversa són de color negre, “per simbolitzar el yin i el yang”, va explicar Ansesa, que s'ha destacat per l'addició al negre. Sobre la quantitat, l'artista va assenyalar que “les mosques mai vénen soles, sempre van en grup”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.