RUGBI

El sud també existeix

Héctor Garcia és el primer català del sud que s'incorpora al planter de la USAP

El jugador de Sant Boi jugarà amb els júniors i aspira a arribar al primer equip

L'escola de rugbi de la Santboiana és la més prestigiosa de Catalunya i també és la que més jugadors de qualitat ha tret els últims anys en l'àmbit de la federació catalana. El nou emblema del planter del club és l'internacional júnior Héctor Garcia (17 anys), que ha fet el primer pas per convertir-se, en un futur no gaire llunyà, en el primer jugador del Principat que fa el salt a l'equip més important dels Països Catalans, la USAP, l'actual campió del Top 14. Els tècnics del club de Perpinyà confien en la capacitat tècnica, física i mental d'aquest jove internacional i li han ofert l'oportunitat de viure i entrenar-se al Rosselló per integrar-se i continuar-se formant en l'equip júnior de l'equip. Héctor Garcia juga en les dues posicions clau del joc d'atac de qualsevol equip, a la mitja melé i de mig d'obertura. Són els homes que més brillen en el rugbi modern, com ho demostren els casos més recents i significatius, de Jonny Wilkinson (Anglaterra) i Daniel Carter (Nova Zelanda).

Els tècnics de la USAP van descobrir Héctor Garcia en un partit que va jugar abans de Nadal amb la selecció catalana juvenil. El matx l'havia organitzat el director tècnic de la federació catalana, Jean Michel Vuillemin, que és d'Argelers i manté contactes amb els tècnics del club nord-català. Va ser en aquell partit quan l'emissari de l'escola de la USAP va apuntar-se el nom del jugador. En pocs dies, totes les parts es van posar d'acord i Héctor Garcia fins i tot ja va ser convidat pel club el mes passat a presenciar un partit de la copa d'Europa a l'Aimé Giral.

L'acord permetrà el català anar a viure a Perpinyà. A partir del 8 d'agost començarà a entrenar-se amb els seus nous companys per una temporada que començarà el setembre. «Havia d'aprofitar una oportunitat com aquesta; ja vaig viure, entrenar-me i jugar uns mesos a Nova Zelanda amb un antic entrenador de la Santboiana i no crec que tingui problemes d'adaptació», explica el jugador, que porta el rugbi a la sang. El seu pare, i ara entrenador dels equips de base de Sant Boi, és Onésimo Garcia, que va jugar en una de les millors formacions de la història de la Santboiana, al costat d'Oriol Ripol i Albert Malo, entre d'altres.

«Ja he parlat amb la gent que porta el centre de formació de la USAP i estan encantats que hi vagi», admet el jove jugador, conscient que el repte d'arribar al primer equip és històric, ja que marcaria un nou camí per a d'altres jugadors d'equips catalans.

Amb tot, arribar al primer equip de la USAP no serà gens fàcil. Un cop s'hagi consolidat en la formació dels júniors –que reuneix les millors promeses de la Catalunya del Nord– haurà de fer el salt al filial sub-23, conegut com l'espoirs, un equip que juga contra tots els filials del Top 14, un campionat d'on han sorgit les grans figures que ara són internacionals amb França i que no s'hi pot jugar fins als 20 anys.

L'aposta pel planter, un dels èxits de l'equip de Perpinyà

No és un secret que per a la directiva de la USAP hi ha un gran interès d'incorporar les joves perles del planter català. El club està interessat des de fa temps a esdevenir un gran referent esportiu a Catalunya, aprofitant els enormes vincles culturals que hi ha entre els dos territoris. El mateix Garcia admet que hi ha uns altres jugadors juvenils de la selecció catalana que podrien intentar-ho. El president del club, Paul Goze, ha apostat per convertir el primer equip en un bloc amb una majoria absoluta de jugadors de la casa. En l'equip d'ara ja hi ha un grapat de jugadors formats a la casa, començant pel capità Nicolas Mas. També destaquen Guirado, Geli, Vilaceca, Marty, Porical, Sid Farid i Jean-Pierre Perez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.