gastronomia
«Del Caldo», el menú tradicional dels pescadors de Cambrils
Joan Pedrell, del restaurant Joan Gatell de Cambrils, ha volgut incorporar, en aquest any 2010, a la seva exquisida oferta culinària, el menú tradicional dels pescadors de Cambrils, que batejaven un dels seus plats més habituals amb el nom «del Caldo». Aquests sempre el remataven amb arròs o fideus. Constava d'una bullida de peix i patates que menjaven amb allioli alhora que, amb el caldo sobrant, elaboraven l'arròs o els fideus. És així com la carta de Joan Gatell incorpora aquest menú essencial de la cuina marinera de Cambrils, que comença amb un aperitiu, seguit d'una primera part «del Caldo», caldereta de peixos de roca i mariscos amb patates, i d'una segona part, arròs o fideus a banda (rossejat o fideus rossos), i, finalment acaba amb les postres.
Joan Pedrell va presentar dijous passat aquesta mostra de cuina mediterrània tradicional, realitat gastronòmica indiscutible, que té grans semblances en tota la seva riba. Els mitjans van gaudir d'un dinar exclusiu per conèixer i assaborir aquest menú de pescadors, que va ser explicat en tots els seus detalls per Pedrell, en el marc extraordinari del restaurant Joan Gatell, al port cambrilenc.
Sens dubte aquest és el més antic i acreditat dels restaurants de la Costa Daurada en cuina tradicional, i un dels més prestigiosos de tot el país. La seva tradició i renom ve de fa molts anys ja que, durant dècades, parlar de la millor gastronomia de la vila marinera de Cambrils era parlar dels Gatell. La història d'aquesta família arrenca de l'avi Josep Font Alterats, tot un personatge de la seva època, que va ser pescador, barber, alcalde, cafeter i un cuiner excel·lent. Ell va posar, l'any 1914, el primer restaurant –llavors se'n deia fonda o casa de menjars– en aquesta població de pescadors, a davant del port, on ara hi ha Casa Gatell, totalment posada al dia i amb el nom de Joan Gatell. Els seus fills i néts van continuar la tradició familiar de fer els millors menjars i, avui en dia, en Joan Pedrell, la seva dona i Fanni Pallejà, al capdavant d'un equip de professionals extraordinari, continuen la bona tasca de sempre.
Situat a davant del port, amb unes vistes precioses d'aquest, i amb una de les millors terrasses de la Costa Daurada, ubicada al primer pis de l'establiment, el restaurant treballa com ningú el peix i el marisc. És el lloc ideal per gaudir de la cuina marinera clàssica de Cambrils, feta pel xef Fèlix Vega. Les especialitats es mantenen al llarg dels anys, perquè els comensals no volem que canviïn. Hi, trobem, doncs, els antològics entremesos de peix i marisc Gatell; la caldereta de llamàntol amb patates; el suquet de peix de roca amb popets; en l'apartat d'arrossos i pastes, l'arròs a la marinera en cassola i la paella Parellada; i, com a especialitats clàssiques, la mariscada o la bullabessa.
Arribades les postres, elaborades diàriament, cal deixar-se temptar per les llepolies de la casa (una degustació de sis postres de la carta) o bé tastar la pastisseria de l'obrador. L'establiment també ofereix un menú de degustació. A tota aquesta esplèndida culinària tradicional, s'hi incorpora el menú «del Caldo», a un preu excepcional, 45 euros. També cal destacar la bodega, important, amb cap a 300 referències, a càrrec del sommelier Antoni Martínez.