Rambla i teatre nous per les Festes de Maig
El periodista badaloní Enric Juliana serà el pregoner de les festes de la Capital de la Cultura Catalana
La música i la cultura popular tornaran a ser les protagonistes indiscutibles de les Festes de Maig, que aquest any integren convocatòries multitudinàries que arriben a Badalona pel fet de ser aquest any Capital de la Cultura Catalana. Més de 4.000 puntaires vingudes d'arreu d'Europa s'aplegaran a la Rambla de Badalona el proper 30 de maig per participar en la XXIII Trobada de la Puntaire. Una setmana abans, el 23 de maig, Badalona serà la seu de la Trobada Nacional de Trabucaires en què s'han convocat totes les colles que integren la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, que són una trentena i que ben segur es deixaran sentir en una cercavila que començarà en tres punts diferents de la ciutat i convergirà al migdia a la Plana. Els gegants també seran amfitrions d'una trobada ben especial. I és que aquest any el Badagegants, que es farà el 8 de maig, a més de comptar amb la participació de colles d'arreu dels Països Catalans també aplegarà geganters vinguts de Bèlgica per a l'ocasió.
El Principal oferirà el 8 de maig Utopia, de Leo Bassi, la primera actuació després de la remodelació.
Tres espais per a concerts
La plaça del Centenari, el parc de Ca l'Arnús i la plaça de Font i Cussó són els tres espais que es consoliden com a escenaris de concerts. Les característiques de cada espai condiciona els grups que hi actuen. Així la plaça del Centenari acollirà les propostes de més gran format com ara els concerts de Sidonie i Love of Lesbian (8 de maig) i Peret i Els Pets (10 de maig). Ca l'Arnús es reserva per a propostes més intimistes en què preval la proximitat de l'artista amb el públic i allà s'hi podrà escoltar Roger Mas (13 de maig), Quimi Portet (14 de maig) i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (15 de maig). Els músics emergents del panorama català aniran a la plaça de Font i Cussó amb propostes com ara El Petit de Cal Eril (8 de maig), Els Amics de les Arts (9 de maig) i Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien (11 de maig).
Mocador «blau línia 10»
El mocador de les Festes de Maig és d'un blau turquesa que recorda, en paraules de l'alcalde, «el color de la nova línia 10 del metro». La peça ha estat elaborada amb criteris de Comerç Just a l'Índia per l'ONG Alternativa 3. Se n'han fet 50.000 unitats, 5.000 menys que l'any passat, que es repartiran gratuïtament a tots els nens i nenes de les llars d'infants, escoles, instituts fins a quart d'ESO i centres d'educació especial. La resta es podran adquirir al preu d'un euro als punts de venda habituals i en algunes de les festes.
Es manté l'alternativa
La festa major alternativa torna a fer-se present a la ciutat perquè, tal com expliquen els organitzadors, «no hi ha hagut cap avanç en el model participatiu i segueix sense existir una comissió de festes». Núria Violant, component de la Coordinadora Popular de Festes de Maig de Badalona (CPFM), lamenta que s'hagi perdut una altra oportunitat especialment en l'any de la Capital de la Cultura Catalana. La programació de la festa alternativa manté les cites habituals d'edicions anteriors amb concerts com el de divendres vinent als Genis, amb Jolly Jumper, i el que tanca les festes, el proper 22 de maig a Can Cabanyes; el Correbars, el 14 de maig; la caminada popular amb gimcana i dinar, el 16 de maig; una taula rodona sobre participació en l'àmbit de la cultura, el 20 de maig a la seu de la FAVB; el racó íntim a la plaça de la Constitució, el 21 de maig. El pregó de festes serà el 14 de maig a la Rambla davant Roca i Pi i a continuació hi haurà un espectacle de les colles de foc integrades a la CPFM. Una vintena d'entitats de diferents barris de la ciutat formen la coordinadora que manté viu el propòsit de fer arribar la festa a diferents espais de la ciutat. Aprofitant la diada de Sant Jordi, la coordinadora ha posat a la venda samarretes i el got de les festes per poder autofinançar les activitats.
El mirall de la Capital
Speculum. El mirall del temps és el nom de l'espectacle produït amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana i que serà l'acte central de tot aquest any. Es farà el 7 de maig a les deu de la nit a la plaça de l'Assemblea de Catalunya, hores després que el pregoner hagi donat el tret de sortida a les Festes de Maig. Tot i que es vol mantenir el contingut de l'espectacle en secret per no espatllar la sorpresa final, els quatre creadors que han ideat el muntatge: Josep Sebastià Lagarto, Toni Benages Gallart, Josep Maria Muñoz i Joan Clusella coincideixen a afirmar que tindrà un colofó «espectacular, insòlit, inèdit i sense precedents». Mateu Chalmeta també va afegir durant la presentació de l'espectacle que «mai no s'ha vist res semblant a Badalona i possiblement a la resta del món tampoc». El que sí se sap és que es tracta d'un muntatge multidisciplinari que fa un recorregut per la història de Badalona i que inclourà música en directe creada per a l'ocasió per Carlos Rojo, projeccions a la façana del Museu de Badalona, pirotècnia i elements escenogràfics mòbils que envoltaran els espectadors, que estaran situats a la Via Augusta, tallada per a l'ocasió. El projecte mobilitza més d'un centenar d'artistes, creadors, actors, músics, escriptors i persones vinculades a la cultura popular de la ciutat.