Economia

L'entitat del doble nom

La caixa de Mataró ha estat fonamental en el desenvolupament de la ciutat durant 150 anys

El web de Caixa Laietana explica una història de l'entitat que, només començar, no és certa. Diu que es va dir Caixa Laietana des del principi quan al moment de la fundació, l'any 1863, es va dir Caixa de Mataró o, més precisament, Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Mataró. El nom de Caixa Laietana va respondre a una sofisticació cosmopolita dels anys seixanta del segle XX.

El 8 de juliol del 1859, quan Mataró feia onze anys que s'havia incorporat a la revolució industrial després que el 28 d'octubre del 1848 la primera línia ferroviària de la Península unís la ciutat amb Barcelona, un grup de mataronins es van reunir per primer cop per fundar una entitat d'estalvi «con el fin de fomentar entre las clases trabajadoras los hábitos de la economía». El projecte es va fer realitat el 8 de febrer del 1863. En va ser el primer president Josep Garcia i Oliver, que seria alcalde de la ciutat i diputat a Corts en la restauració borbònica, Les primeres dependències, que només obrien els diumenges, van ocupar un despatx de l'Ateneo Mataronés. Després es construiria un edifici propi al carrer d'En Palau, al centre històric de Mataró, i molt a prop de l'edifici de l'Ajuntament. El 1935 va obrir a Argentona la primera sucursal fora de Mataró. L'expansió va continuar per diverses poblacions del Maresme fins a arribar a Barcelona, Tarragona, Girona i Madrid, un objectiu del qual la Laietana sempre s'ha enorgullit. Ara, en el moment de l'acord amb Caja Madrid, Caja Insular de Canarias, Caja de Ávila, Caja de Segovia i Caja de La Rioja, disposa de 267 oficines.

La Caixa de Mataró, més tard Laietana, ha treballat en favor de l'economia de la ciutat i ha estat fonamental en el seu desenvolupament industrial, urbanístic i educatiu. També ha dut a terme una intensa activitat social i cultural de la qual s'ha de destacar la Biblioteca Popular i el premi Iluro de monografia històrica. La Biblioteca de Caixa Laietana és una de les més importants de Catalunya i conserva un fons importantíssim sobre la història de la ciutat i de la comarca del Maresme. El premi Iluro, del qual l'any passat es va celebrar la cinquantena edició, és el més ben dotat a Catalunya en la seva especialitat.

Caixa Laietana té ara la seu central al barri del Pla d'en Boet. La Setmana Santa del 1998, l'antiga oficina principal del carrer d'en Palau va ser objecte d'un espectacular atracament. En l'actualitat n'ocupa la presidència Jaume Boter de Palau i n'és el director general Josep Ibern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.