Urbanisme

Barcelona ja aixeca les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

De moment, les obres són poc evidents

Ja s'han començat a aixecar les quatre columnes a la plaça Marquès de Foronda, a Montjuïc. L'empresa Sapic, encarregada d'aixecar aquest monument que reprodueix el de Puig i Cadafalch, ha començat les obres aquest mes. Tot i que els treballs previs podrien passar desapercebuts ja es pot entreveure, marcat al terra de la plaça, amb el MNAC al fons, on anirà cadascuna de les columnes.

Tot i que el seu emplaçament original era on actualment hi ha la font màgica, la intenció del govern municipal és que el monument sigui fidel a les quatre columnes que Puig i Cadafalch va fer aixecar el 1919, i que la dictadura de Primo de Rivera va fer enderrocar el 1928 perquè ho va considerar una referència massa evident del catalanisme. Les quatre columnes seran visibles des de la plaça Espanya i tindran la mateixa alineació respecte dels edificis propers, ja que s'aixecaran en el punt més elevat de la plaça. Cada columna tindrà 19 metres, un metre menys que les originals de Puig i Cadafalch, i seran de formigó prefabricat. Les columnes dissenyades al segle passat, però, eren de totxana i arrebossades. Per garantir l'estabilitat del monument, es falcarà un piló de 15 metres sota terra. Els capitells també respectaran al màxim el dibuix de Puig i Cadafalch. Es va descartar la idea original de col·locar unes victòries alades al capdamunt de les columnes, tal com constava en un dels primers esbossos fets per l'arquitecte modernista. El pressupost d'aquesta obra és de poc més de 2 milions d'euros.

La inauguració, quan?

A l'Ajuntament, es mostraven prudents a l'hora de concretar quan estaria acabada aquesta obra. És gairebé segur, però, que les quatre columnes s'inauguraran al setembre, sense que el consistori digui si l'acte podria coincidir amb la Diada, l'11 de setembre, o bé es posposarà per a la Mercè, el 24. Sigui quin sigui el dia de la inauguració, finalment es reposarà aquest monument, una reivindicació encapçalada per ERC i la Xarxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.