Augmenta l'oferta escolar de Barcelona

Hi haurà més de 3.000 places noves, que es repartiran en 412 centres, un dels quals de nova creació

Una de les principals novetats de la campanya de preinscripció i matriculació del curs 2010/2011 és l'avançament del calendari del procés respecte als altres anys, amb motiu de l'avançament previst pel Departament d'Educació de l'inici del curs vinent al 7 de setembre. Respecte a l'any passat, en què les jornades de portes obertes als diferents centres escolars van començar a mitjan mes de febrer, en aquesta ocasió, ja en tornar de les vacances de Nadal, els centres escolars van penjar els cartells en què s'oferien els dies que es podia visitar l'escola. Això es va fer en previsió que el procés de preinscripció s'avançava gairebé dos mesos respecte al curs passat, en què va començar el 19 de març.

A la ciutat de Barcelona participen en el procés de preinscripció i matriculació un total de 412 centres educatius, 231 de titularitat pública i 181 de titularitat privada concertada.

Els alumnes que participen en aquest procés són, principalment, els nens i nenes nascuts el 2007 que començaran P3 el curs vinent. A la ciutat de Barcelona, l'oferta inicial a P3 serà de 13.867 places. En total, en ensenyament infantil, a Barcelona s'oferiran 41.350 places, 1.300 més que el curs anterior, en què se'n van oferir 40.050. També creix l'oferta a primària, que passa dels 78.950 llocs que es van oferir el curs 2009/2010 als 80.800 que s'oferiran aquest curs. En canvi, a ESO es registra una disminució de l'oferta, ja que es passa dels 56.670 llocs de l'any passat a uns 56.220 llocs per a aquest any. Així doncs, l'oferta global de places a la ciutat de Barcelona augmenta i passa de les 175.670 que hi havia el 2009/2010 a les 178.735 que hi ha aquest any i que representen un augment de 3.065 places. A Catalunya, el curs que ve Educació oferirà 1.032.382 places escolars, 23.362 més que el 2009.

En el procés de preinscripció del curs vinent l'oferta s'amplia amb un nou centre d'educació infantil i primària que començarà a funcionar amb dos grups de P3 el setembre que ve: l'escola Congrés-Indians, al districte de Sant Andreu. Segons fonts del Consorci d'Educació de Barcelona, amb la creació d'aquesta escola es dóna resposta a l'increment de demanda de places que s'ha produït a la zona. Excepcionalment, en aquest procés l'àrea territorial de proximitat d'aquesta escola serà tot el districte.

Segons ha avançat la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, es preveu que el 90% de les persones preinscrites podran entrar a l'escola seleccionada com a primera opció i el 98% aconseguiran entrar en un dels sis centres que hagin seleccionat. Ballarín ha defensat el model educatiu de proximitat que permet, assegura, que una família pugui aspirar a una escola del seu entorn més immediat. Un dels criteris d'aquest model és l'àrea territorial de proximitat, que inclou com a mínim les tres escoles públiques i els tres centres concertats més pròxims al domicili familiar. Segons Ballarín, aquest model «és una eina per millorar la convivència i permet que l'escola sigui, a més d'un lloc on es fan les hores lectives, un espai per fer activitats extraescolars i relacionar-se amb els nens del barri.

Des de mitjan gener, les famílies empadronades a la ciutat han rebut a casa una carta informativa i un pla personalitzat en què s'especifiquen la seva àrea territorial de proximitat i la llista dels sis centres amb més puntuació, a més d'altres informacions. A més, les famílies amb fills amb edats en què es canvia el cicle formatiu també han rebut la guia Barcelona és una bona escola, una publicació elaborada per l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, en què consten els 412 centres, públics o concertats, que ofereix la ciutat. La guia també facilita les dades per poder accedir als diversos serveis d'informació i suport educatiu, així com els òrgans de participació de la comunitat educativa.

D'altra banda, el consorci donarà a conèixer aviat el calendari de preinscripció de les escoles bressol, que es gestiona des d'aquest organisme. Es preveu que el procés de preinscripció en aquest àmbit comenci a principi de maig.

CALENDARI

Del 2 al 16 de febrer del 2010
Període de presentació de sol·licituds
24 de febrer del 2010
Publicació de les llistes de sol·licituds segons els barems
25 de febrer del 2010
Sorteig públic per determinar l'ordenació de sol·licituds
25 i 26 de febrer i 1 de març del 2010
Termini per presentar reclamacions a les llistes de sol·licituds
4 de març del 2010
Publicació de les llistes definitives segons els barems
24 de març del 2010
Publicació de l'oferta final
9 d'abril del 2010
Publicació de les llistes d'alumnes admesos
Del 7 a l'11 de juny del 2010
Període de matriculació
El procés es pot seguir a través del web del Consorci d'Educació de Barcelona (www.edubcn.cat)

Inscripcions als centres o a la web

Del 2 al 16 de febrer del 2010 totes les famílies que participen en el procés han de sol·licitar plaça escolar a través d'un imprès de sol·licitud oficial que poden trobar als mateixos centres educatius, a la pàgina web del Departament d'Educació o a l'oficina d'atenció del Consorci d'Educació de Barcelona. La sol·licitud de plaça s'ha de presentar al centre demanat en primera opció, de manera presencial o per internet. Excepcionalment també es pot presentar a l'oficina d'atenció del consorci o a les oficines d'atenció ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona. En el cas que un centre no disposi de prou places per atendre la demanda, hi ha un conjunt de criteris de prioritat d'admissió regulats per llei que permeten puntuar i ordenar les sol·licituds.

L'existència de germans al centre o el fet que els progenitors o tutors legals hi treballin en el moment de la preinscripció són els criteris de prioritat d'admissió que més puntuen (40 punts), seguits de la proximitat de l'escola al domicili (30 punts).

La proximitat al domicili es valora a través de les àrees territorials de proximitat, de manera que una família pot obtenir puntuació de 30 punts quan l'escola que vol escollir en primera opció és dins d'aquesta àrea. Les àrees territorials de proximitat que s'apliquen al segon cicle d'educació infantil i primària, és a dir, de tres a dotze anys, a la ciutat de Barcelona es calculen a partir de l'illa de cases on està situat el domicili familiar de l'alumne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.