El Consell Escolar dóna llum verd al nou calendari i el curs vinent ja començarà el 7 de setembre

Els alumnes tindran una setmana de festa el mes de febrer

Ernest Maragall va explicar que el departament ja treballa per avançar també altres parts del procés, com ara «la preinscripció escolar, la matriculació i el tancament de les plantilles dels docents», una qüestió, aquesta última, reivindicada pels sindicats. Educació estudiarà amb detall el contingut de l'informe emès pel Consell Escolar –un organisme consultiu en el qual està representada la totalitat de la comunitat educativa–, i en les pròximes setmanes emetrà l'ordre que farà possible l'entrada en vigor del nou calendari, que de moment s'aplicarà el curs vinent i l'altre.

El nou calendari preveu que els alumnes tinguin una setmana de festa al febrer. Pel que fa a aquest punt, Maragall va anunciar la concessió de nous ajuts i subvencions per a la realització d'activitats d'oci durant aquest període, tal com reclamava el consell. No obstant això, el conseller va assenyalar que «continua pendent» l'anàlisi de la petició de l'organisme en el sentit de mantenir la jornada continuada dels docents durant el mes de juny, i que el departament preveia suprimir. La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) va celebrar ahir l'aprovació del nou calendari. «Apostem perquè el més important sigui el nen», va declarar Lola Abelló, representant de la plataforma, que reclama la supressió de la jornada intensiva. «Si volem avançar cap a Europa, ha d'haver-hi normalitat des del primer fins a l'últim dia», va declarar a l'ACN.

El Consell Escolar també sol·licita que els docents tinguin nou dies per preparar el curs, cinc dels quals haurien de ser al setembre. «La societat reclamava aquests canvis, i ara espera que el país, que està preparat, s'adapti a l'educació i no a l'inrevés», va declarar Ernest Maragall, que va rebutjar l'actitud d'alguns sindicats, més partidaris d'endarrerir l'entrada en vigor del nou calendari.

Arguments pedagògics

L'avançament de l'inici de curs s'adopta per motius pedagògics. Els experts consideren poc eficient un calendari com l'actual, que destaca per unes vacances d'estiu molt prolongades –del 23 de juny al 15 de setembre– i un trimestre com el primer, amb una activitat educativa molt concentrada. Els defensors del nou calendari destaquen que acostarà Catalunya a la realitat d'altres comunitats de l'Estat i a la de la majoria de països europeus, que comencen el curs força abans, tot i que el càlcul total d'hores lectives és força semblant. En l'escenari acceptat, el curs començaria el 7 de setembre –l'actual va fer-ho el dia 14– i s'acabaria igual que ara, el 23 de juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.