Societat

La casa d'acollida de Tortosa, sense places moltes nits

La casa d'acollida de transeünts que Càritas té a Tortosa no ofereix el servei de menjador social al migdia, tot i que en algun moment han arribat a plantejar la necessitat de posar-lo en marxa. De fet, el pes de la casa d'acollida només recau sobre quatre monges jubilades, pertanyents a l'orde de les Filles de la Caritat de Sant Vicent de Paül, que durant el dia es dediquen al manteniment i a la neteja de les diferents habitacions, a preparar els sopars, i a recollir les donacions de productes que els fan alguns comerços o magatzems de fruita. «Ja ens agradaria poder oferir també els dinars, però a la casa d'acollida som molt poca gent, i durant el dia tenim molta feina», va explicar ahir sor Victoriana.

«És una casa per a gent que va de pas; persones que quan arriben a Tortosa no tenen un lloc per passar-hi la nit», va assenyalar la responsable. Sor Victoriana va afegir-hi que, tot i el trasllat que van fer fa uns mesos, la nova casa d'acollida de Tortosa disposa del mateix nombre de places: vuit places per a homes i dues places per a dones. Des del maig passat, la casa d'acollida de transeünts va deixar el seu antic emplaçament, al carrer Sant Lluís del barri de Santa Clara, i va quedar instal·lada en unes dependències del convent de la Puríssima, al carrer Montcada. Amb tot, l'accés a la nova casa d'acollida es fa per la plaça de Sant Joan, al cor del nucli històric. «Aquí estem molt millor; tenim ascensor, calefacció i un porter automàtic, que ens permet obrir la porta a la nit sense haver de baixar al carrer», va remarcar. Sor Victoriana va assenyalar que moltes nits han hagut de dir que no poden admetre més gent, ja que les places actuals són insuficients per atendre tota la demanda. La saturació del servei de la casa de transeünts s'ha agreujat amb la crisi, i especialment amb l'increment del nombre de treballadors d'origen subsaharià que arriben a Tortosa per buscar feina en la recollida de la fruita.

Segons va precisar sor Victoriana, la major part dels transeünts només s'estan un sol dia a la casa d'acollida de Tortosa. «Obrim a partir de les set del vespre; la gent que arriba a la casa es pot dutxar i també canviar de roba si ho necessita; els donem sopar, un llit per passar-hi la nit i l'esmorzar de l'endemà», va explicar. La responsable va afegir-hi que al matí els transeünts han d'abandonar la casa, per fer lloc als que vindran la nit següent. «Quan podem, també els donem una mica de roba, fruita i galetes per al camí», va remarcar. D'altra banda, la casa d'acollida també ha habilitat una habitació per fer una primera atenció a dones víctimes de maltractaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.