Els aeroports europeus afronten la primera jornada de plena operativitat

El trànsit aeri recupera l'activitat després d'una setmana de caos i la majoria dels vols previstos es poden enlairar

L'Agència d'Administració de l'Aviació Civil sueca va tancar els aeroports de Göteborg, Jönköping, Malmö, Dalsland, Värmland, Dalarna, Jämtand i Sundsvall-Umea. Els tres aeroports de l'àrea d'Estocolm –Skavsta, Bromma i Arlanda– continuaven oberts.

A Noruega es va tancar una petita franja a l'oest del país, des de Sola a Floro i va afectar sis aeroports: Sola, Karmoy, Stord, Flesland, Forde i Floro. També es van suspendre les connexions aèries amb el mar del Nord.

Finlàndia mantenia tancat l'espai aeri del sud del país, que va afectar els principals aeroports com el d'Hèlsinki.

A causa d'aquestes restriccions i a altres problemes logístics de les aerolínies, es van produir un petit nombre de cancel·lacions. El restabliment dels trajectes aèries a quasi tot Europa va ajudar a alleujar les situacions de milers de passatgers que des de feia dies estaven atrapats sense poder volar a les seves destinacions per la cancel·lació de vols i la reprogramació que han hagut de realitzar les companyies després d'obrir-se els aeroports.

En aquests últims dies, més de set milions de passatgers s'han quedat bloquejats en els aeroports europeus, es van cancel·lar uns 100.000 vols i s'han calculat pèrdues milionàries.

L'Associació Internacional de Transport Aeri quantifica el dany de les companyies aèries en 1.260 milions d'euros.

A la Comissió Europea, el debat es va continuar centrant en els drets dels passatgers, els problemes detectats en la gestió de la crisi i l'impacte econòmic. La UE insisteix que totes les companyies han de tornar al viatger el preu íntegre del bitllet o fer-se càrrec del seu trasllat a la seva destinació per altres mitjans, així com del seu allotjament i manutenció durant l'espera.

L'erupció perd força

El volcà Eyjafjallajökull, en erupció des de fa nou dies al sud d'Islàndia, continuava ahir expulsant quantitats reduïdes de cendre a l'atmosfera i amb una activitat de baix nivell, segons l'agència de Protecció Civil islandesa. Els pronòstics apunten que en els pròxims dies ja només hi haurà precipitacions de cendres a les àrees pròximes al volcà. També es manté estable el nivell d'aigua dels rius que neixen en la glacera. La crescuda d'aquestes aigües va ser el que va obligar la setmana passada a realitzar dues evacuacions de població d'urgència. Les observacions dels últims dies confirmen el pas a una nova fase de l'erupció, amb una interacció menor del magma amb el gel i per tant menys aigua desfeta, però encara no s'ha detectat lava fluida. Segons les últimes observacions dels científics islandesos l'activitat al volcà s'ha reduït només en un dels seus tres cràters. Els experts calculen que la força d'erupció s'ha reduït en un vint per cent de la seva quota màxima, una quarta part de la que havia arribat dissabte passat. De tota manera, van remarcar que això no indica necessàriament que l'extinció total sigui immediata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.