Societat

infraestructures

L'obra pública creix sense arribar al sostre del 2007

En el primer semestre d'aquest any s'han licitat un 19% més d'obres que durant el mateix període del 2009

Els empresaris adverteixen que la retallada de Foment tornarà a invertir la tendència

La licitació d'obra pública a Catalunya progressa adequadament però necessita millorar, i molt. Aquest és en termes d'avaluació escolar el resum d'un informe dels empresaris catalans sobre el nivell inversor de les administracions durant el primer semestre d'aquest any. Les xifres indiquen que de gener a juny la suma de les licitacions d'obra del govern central, Generalitat i administracions locals ha suposat un increment del 19%, en relació amb el 2009, amb una quantitat global de 3.516 milions d'euros. Tot i l'increment, la xifra queda lluny encara dels 4.000 milions que es van licitar el 2007.

L'estudi, que porta per nom Seguiment dels compromisos de les administracions en matèria d'inversió en infraestructures a Catalunya, el signen les patronals Foment del Treball, Cambra de Comerç, Cercle d'Economia i el RACC, que actuen sota el nom del Grup de Treball d'Infraestructures GTI-4. En fer l'anàlisi de les xifres s'adverteixen dos fets, per un costat es reclama a l'administració central un compromís decidit per complir les obligacions inversores de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Això vol dir assignar a una inversió concreta i a un projecte concret 1.500 milions d'euros compromesos. Per un altre costat s'adverteix que l'increment inversor del primer semestre es pot frenar a la segona meitat de l'any per la retallada del ministeri de Foment, anunciada l'estiu passat, i que ha afectat tres obres clau del país.

Pressupost alternatiu

L'estudi de les licitacions posa de manifest que les restriccions pressupostàries obliguen cada cop més les administracions a buscar formes de finançament fora del pressupost, com el conegut mètode alemany, en què es paga l'obra un cop acabada.

Entre les licitacions d'aquest primer semestre un 13% del finançament s'ha fet fora de pressupost, un percentatge molt per sobre dels nivells d'obra finançats amb aquest sistema durant els dos últims anys.

Els integrants del GTI-4 reconeixen que l'actual situació econòmica obliga a una reorientació pressupostària de les administracions però adverteixen que l'error és castigar de forma excessiva la inversió en infraestructures. En aquest sentit demanen que es reconsiderin les decisions preses.

3.516,8
milions
és el pressupost de les licitacions d'obra pública a Catalunya, durant els primers sis mesos d'aquest any.
122,4
per cent
és l'increment registrat de gener a juny en la licitació d'obres per part de l'administració central.
33
per cent
menys de licitació és el balanç de les administracions locals en el primer semestre del 2010.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.