Societat

Sàhara Occidental

Revolta contra el Marroc

“La policia entra a les cases, tortura i mata”

L'activista catalana prosahrauí Isabel Terraza assegura que Al-Aaiun està en estat de setge i denuncia el genocidi comès per les autoritats marroquines

Ella i el seu company estan amagats perquè tenen por de la policia, però esperen poder sortir aviat

“Tenim porperquè som conscients de les atrocitats contra la població sahrauí”

“A Al-Aaiun no hi ha sahrauís al carrer, tots estan morts, ferits, desapareguts o amagats, com nosaltres”. Aquesta és la cruenta situació que descriu l'activista catalana prosahrauí Isabel Terraza, que fa dies que està amagada a la ciutat d'Al-Aaiun amb el seu company, Antoni Velázquez, mexicà. La parella ahir va difondre un vídeo a Youtube en què denuncia el genocidi de les autoritats marroquines contra la població sahrauí. En declaracions a aquest diari, Terraza ha descrit la capital del Sàhara Occidental com una ciutat en estat de setge, presa per les forces de seguretat i amb els carrers deserts. Diu que tenen por: “Estem amagats perquè la policia marroquina ens busca i ens vol fer fora de manera violenta”. I hi afegeix: “Som conscients de les atrocitats contra la població sahrauí, i pensem: «Per què no contra dos estrangers que estan difonent aquestes atrocitats?»”.

Tot i que la seva situació és límit, Isabel Terraza no vol parlar tant de com està ella sinó del patiment del poble sahrauí. “La nostra situació és la de milers de sahrauís que tenen por perquè escamots de policies entren a les cases per torturar-los i matar-los”, diu. I hi afegeix: “És molt dur, però hem de tenir força i valentia per afrontar la situació i denunciar el genocidi contra el poble sahrauí”. Terraza posa com a exemple del drama: “La Galia tenia 25 anys i ha mort degollada”.

La noia, que és de la Jonquera i viu a Sant Cugat del Vallès, assegura que ella i el seu company han estat testimonis “dels crits de tortura a la nit”, i que els arriben informacions de fonts sahrauís que hi ha 36 morts i més de 4.000 persones torturades. Parla de famílies que van al dipòsit a identificar els cossos i que han convertit un institut de secundària de l'avinguda Smara en una comissaria. “Sabem que hi ha centenars de detinguts al pàrquing de la comissaria”, hi afegeix.

Pel que fa a la seva sortida d'Al-Aaiun, Terraza ha concretat que gestionen amb l'ambaixada espanyola el moment més adient. “N'estem negociant el moment, perquè estem en unes circumstàncies especials que no podem explicar per seguretat. Esperem que en els pròxims dies puguem abandonar el país”, deia, i hi afegia: “Marxarem quan se'ns garanteixi la seguretat”.

La Jonquera demana ajuda

L'Ajuntament jonquerenc s'ha dirigit als governs català i espanyol: “Demanem una intervenció ràpida i contundent encaminada a l'alliberament de la nostra conciutadana Isabel Terraza i del seu company Antonio Velázquez”. El consistori diu en un comunicat: “Rebutgem l'actuació de les autoritats marroquines contra el poble sahrauí i demanem que es respectin i es garanteixin els drets humans de la població civil sahrauí i els acords internacionals de respecte als drets del poble sahrauí a decidir lliurement el seu destí”. La família d'Isabel Terraza es mostra preocupada per la situació de la noia, però confia que com a molt tard demà la puguin treure d'Al-Aaiun. Hi parlen cada vespre, i els diu que tant ella com l'Antonio estan bé. “Ha estat com a cooperant en diferents països, si diu que té por i que fem alguna cosa, és que la situació és greu”, ha explicat la seva cosina.

D'altra banda, els activistes espanyols Javier Sopeña i Silvia García, que van tornar diumenge d'Al-Aaiun –s'hi havien refugiat després del violent desallotjament del campament de protesta d'Agdaim Izik, ahir va fer una setmana–, van denunciar les “pallisses” a sahrauís durant l'atac al camp i el saqueig de botigues comès per l'exèrcit marroquí. Un cop a Al-Aaiun, van comprovar que la ciutat està en “estat de setge” i que l'exèrcit marroquí entra a les cases per “segrestar” sahrauís implicats en la revolta. Mentrestant, la ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, considerava ahir que “no és incompatible mantenir unes bones relacions de veïnatge [amb el Marroc] amb la defensa dels drets humans”, però advertia que “la contundència i el to altisonant” amb Rabat posaria fi “a la interlocució” amb aquest govern i l'Estat espanyol deixaria de ser “útil” en la solució del conflicte.

Avui, una ONG presentarà a l'Audiencia Nacional una querella contra autoritats marroquines per l “assassinat” del ciutadà espanyol Baby Hamday Buyema en els incidents. La fiscalia s'ha mostrat partidària d'investigar aquesta mort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.