Societat

La contra

Grans llibres per a gent gran

Una vintena de voluntaris van un cop per setmana a les residències Sanitas i Palau de Girona per ajudar els usuaris a llegir. Utilitzen materials de lectura fàcil

Gent gran que viu a les residències Sanitas i Palau de Girona han recuperat el gust pels llibres gràcies al projecte Lectura Fàcil, promogut per l'Ajuntament de Girona i l'Associació de Lectura Fàcil de Catalunya. Una vintena de voluntaris prèviament formats van un cop a la setmana a les residències carregats amb llibres adaptats extrets de les biblioteques de la ciutat, i amb els usuaris fan sessions de lectura individuals i també, com és el cas de la residència Sanitas, sessions de grup. Els voluntaris s'adapten a les necessitats de cada usuari. Així, hi ha voluntaris que fan directament de lectors, d'altres que fan de suport a persones que llegeixen amb dificultats i també hi ha casos de residents que esperen els voluntaris perquè els acompanyin fins a la biblioteca. Els directors dels dos centres valoren molt positivament la iniciativa. “Els usuaris estan desitjant que arribi aquella hora de la setmana per reprendre la conversa amb el voluntari”, explica el responsable de la residència Sanitas, Josep Pujol. “Sempre que ve gent de fora és una alenada d'aire fresc per als residents”, explica Isidre Ballester, responsable de la residència de Palau, que afegeix que el projecte està en la línia de millorar la qualitat de vida dels usuaris. I és que, per mitjà d'aquesta activitat, s'assoleixen dos objectius: ajudar la gent gran a recuperar un hàbit, el de la lectura, que molts havien abandonat a causa del deteriorament físic propi de l'edat i alhora atendre la vessant més humana. Voluntari i avi comenten el que han llegit i fan petar la xerrada. El resident gaudeix d'una bona companyia.

El projecte se sosté sobre un pilar bàsic: els llibres estan adaptats. El cos de la lletra és gros, no hi ha marges a la dreta de les pàgines per facilitar la lectura i la presentació és diferent de la d'un llibre normal. L'Associació de Lectura Fàcil té una seixantena de títols adaptats i la voluntat és aconseguir-ne més en col·laboració amb les editorials, ja que de l'administració pública no en reben cap tipus d'ajut. L'Ajuntament de Girona va formalitzar ahir la signatura de dos convenis de col·laboració amb Sanitas i Palau per al desenvolupament del projecte i no descarta portar l'experiència fins a domicilis particulars de persones grans. La presidenta de l'associació, Carme Mayol, va ressaltar que l'Ajuntament de Girona és el primer que s'implica en un projecte d'aquestes característiques, ja que normalment treballen amb biblioteques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.