Societat

La contraportada

Capaços per treballar

Can Cet és una empresa de Badalona que dóna feina a 180 persones amb discapacitat. Des de l'abril s'encarrega de la neteja de les escales mecàniques i els ascensors de Barcelona

Can Cet és un centre especial de treball de Badalona que té com a objectiu promoure i assegurar la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat. No treballen, com pot ser més habitual, amb disminucions psíquiques, sinó que se centren sobretot en persones que pateixen malalties mentals i discapacitats físiques i sensorials.

Can Net era el nom originari d'aquesta empresa, que es va crear el 1995. Fins fa uns mesos ocupaven tres espais a Santa Coloma de Gramenet, però des d'aquest hivern estan instal·lats al polígon Granland de Badalona. Un modern i gran edifici de 500 metres quadrats que dóna cobertura en un sol edifici a totes les necessitats d'una empresa que l'any passat va facturar 1,3 milions d'euros. El canvi de nom es va produir fa uns cinc anys en ampliar l'oferta de serveis que ofereixen.

“Nosaltres no parlem de discapacitat, trenquem aquest estigma i parlem de treballadors”, explica cofoi de la feina feta Jorge León, gerent de Can Cet. L'any passat van donar feina a 184 persones, La meitat, d'entre 40 i 54 anys, i el 85%, amb discapacitat. La meitat de persones amb disminució que treballen a Can Cet tenen discapacitat física i una quarta part pateixen malalties mentals. “Els discapacitats són persones i poden desenvolupar una feina, sempre que es potenciï les seves capacitats”, explica el màxim responsable de Can Cet. Un exemple és en Fernando, que s'encarrega del manteniment d'escales mecàniques: “M'han donat una oportunitat i l'estic aprofitant”, explica. La Josefa té 54 anys i va caure en una depressió quan es va quedar a l'atur. Ara, però treballa, a través de Can Cet, en la neteja: “Vaig agafar depressió i gràcies a la feina me n'estic sortint: ha estat una oportunitat molt gran”, recorda. La Josefa assegura que la feina li ha anat molt bé per aconseguir sortir de casa i sentir-se bé. Cada un dels 184 treballadors de Can Cet és una vivència de superació personal. Una història amb un element en comú, la feina de Can Cet els ha permès tirar endavant. En Jesús, que també està contractat per fer tasques de neteja, explica: “Quan tens una discapacitat entres en un sot i no saps com sortir-ne; a Can Cet m'estan ajudant dins la meva discapacitat”.

La neteja del Mercat de la Boqueria de Barcelona, la consergeria del casal de la gent gran de Vic, l'atenció telefònica dels Ferrocarrils de la Generalitat o la neteja de les franges forestals de Collserola són algunes de les feines fetes pel personal de Can Cet. Un ventall d'ofertes que aquest mes s'ha ampliat amb un important contracte: la neteja de les escales mecàniques i dels ascensors de Barcelona durant quatre anys. La feina que es fa des de Can Cet podrà tirar endavant mentre empreses i institucions creguin en les possibilitats de les persones amb discapacitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.