Societat

Elna recorda la massacre de la catedral del 1285

Aquest diumenge 15 de maig se celebraran els actes de remembrança de la massacre del 1285 a la catedral d'Elna, un dels episodis de la croada contra la corona catalanoaragonesa.

Aquesta diada està dedicada a la reapropiació de la memòria històrica. Els actes tindran lloc al matí a Elna i a la tarda a Argelers.

Aquest episodi dramàtic de la massacre de la població d'Elna el 1285 per les tropes franceses queda poc conegut ja que, segons els seus organitzadors, “Elna, «ciutat màrtir», al segle XIII va haver de sofrir més endavant altres setges, saquejos, devastacions, destruccions per tal d'eradicar la catalanitat dels seus habitants, actualment ignorem tots els fets cabdals de la seva història perquè ens la van amagar i la continuen amagant”.

Els actes han estat organitzats per l'IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana) i Daniela Grau, i gràcies al protagonisme de Joan-Lluís Mas, de mossèn Oriol, rector d'Elna, i la senyora Payrot, regidora a Argelers.

Una missa en català a la seu d'Elna oficiada per mossèn Andreu Oriol a les 11.00 h serà seguida a les 12.00 h d'un acte d'homenatge al jardí del claustre de la seu d'Elna amb parlaments i ofrena floral. Els actes seran seguits d'un dinar.

A la tarda, es visitarà l'exposició del CIDER (Centre d'Interpretació i Documentació sobre l'Exili i la Retirada) Retirada i el camp d'Argelers al castell de Valmy a Argelers seguit d'una visita al memorial situat a la platja del mateix municipi.

Informacions i reserves per al dinar: 04 68 37 91 60 - 06 74 36 99 61.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.