la crònica
Culte a la terra
El Vendrell posa en marxa un projecte turístic entorn de Pau Casals, l'enoturisme i la gastronomia
Terra de vins, terra de Pau Casals. Aquest és l'atractiu nom d'una iniciativa turística per conèixer més a fons el Vendrell, i el conjunt del Baix Penedès, a partir d'una escapada cultural d'un dia per acostar-se tant a l'aroma de la terra, com a l'harmonia del famós violoncel·lista. D'aquesta manera, a més d'aprofundir en la vida de Pau Casals (el Vendrell 1876–Puerto Rico, 1973), totes aquelles persones que hi estiguin interessades podran passar una agradable jornada entre el mar i les vinyes, i acabar d'arrodonir-ho mitjançant una nova experiència gastronòmica. És per això que en aquesta proposta, que toca camps ben diversos, hi participa el Museu Pau Casals, els cellers Avgvstvs Forum, el celler Mil·liari, el celler Jané Ventura, així com Les Cuines del Vendrell.
Es podria començar el recorregut, per exemple, amb la visita a la Vil·la Casals. Aquest és un museu únic i singular on, a través d'un extens patrimoni artístic i documental, es pot descobrir la intensa trajectòria de Pau Casals, reconegut internacionalment com un dels millors violoncel·listes i directors d'orquestra del segle XX i qui, més enllà de la música, també va esdevenir un incansable defensor de la pau i de la llibertat dels pobles. Després del museu (en el qual s'obtindrà un obsequi), es pot continuar la ruta amb la visita a un dels tres cellers, on es tindrà la possibilitat de fer una degustació i es rebrà un segon present. Per fer una mica de ressenya de cadascun dels cellers, podríem començar dient que l'Avgvstvs Forvm és un petit celler de caràcter familiar situat a la carretera Sant Vicenç del Vendrell, a pocs quilòmetres del mar. S'hi elaboren vins de qualitat i vinagres agredolços gurmet, tots dos de reconegut prestigi. Sumant-se a la proposta Terra de vins, terra de Pau Casals, doncs, des d'Avgvstvs Forvm s'explica que obren les seves portes per tal que els visitants els coneguin i puguin experimentar la cultura del vi, que en els darrers temps ha anat augmentant en nombre d'adeptes.
D'altra banda, el celler Mil·liari està al mas Les Planes, a la Bisbal del Penedès. Es tracta d'un celler familiar, que va néixer el 1999. En els seus inicis, feia tres vins, mentre que avui en dia també elabora cava, oli d'oliva i agredolç; i, en definitiva, és un celler al qual agrada experimentar amb varietats de raïm noves (tannat), i autòctones (xarel·lo, macabeu i parellada). I, també entre els cellers, hi ha el Jané Ventura, que igual com els altres és de caràcter familiar, i té tradició en el món del vi des del 1914. Disposa de dos cellers, un al Vendrell (1933), i l'altre a la Bisbal del Penedès, a la finca Mas Vilella, que data del segle XVI. Amb tot, cal destacar que el celler Jané Ventura es dedica a l'elaboració de vins i caves i, segons asseguren els seus responsables, està lligat a un intens treball a les vinyes, i a una rigorosa selecció del raïm.
I, ja per tancar la jornada, Terra de vins, terra de Pau Casals proposa menjar en un dels onze restaurants que formen part de Les Cuines del Vendrell per assaborir la rica gastronomia del municipi. Es tracta d'uns establiments que, mitjançant el lema Mar, vinya i olivera, transmeten «l'indispensable, positiva i gratificant convivència» que asseguren que existeix entre aquelles persones que treballen la terra i les que atenen els fogons i la taula.
Actualment, aquests restaurants ja tenen especialitats maridades amb els vins dels diferents cellers però, en un futur, no es descarta que alguns dels plats portin el nom d'algunes peces de Pau Casals amb l'objectiu d'acabar de lligar i reforçar aquesta proposta gastronòmica, turística i cultural, que segurament ja ha cridat l'atenció dels qui es dediquen al negoci del turisme, els quals sempre estan a la recerca de valors afegits per oferir.