Retenen una setmana al port de Palamós el iot de luxe que va llogar el president del Kazakhstan

Va visitar la seva filla a Lloret, i el vaixell el van fondejar incorrectament a cala Canyelles

Nazarbàiev tenia previst venir a veure la seva filla –que era a Lloret de Mar, on hi ha una certa presència d'habitants del Kazakhstan– entre el 23 i el 26 de juliol. Però al final, segons va explicar ahir a El Punt el cònsol honorari del Kazakhstan a Barcelona, Aquilí Matas, va arribar el 24 a la tarda amb l'avió presidencial, que va aterrar a l'aeroport de Girona.

En arribar a la casa de Lloret, situada a la cala Canyelles, ja hi havia el vaixell a la badia, que li havien llogat per si volia navegar, però aquell dia no va fer-ho. L'endemà al matí, el president kazakh es va banyar a la platja, però tampoc no va pujar al vaixell. I, a primera hora de la tarda, va decidir marxar cap al seu país, que presideix des de la seva independència de la Unió Soviètica, el 1991.

Fondeig incorrecte

El mateix dia 25, Capitania Marítima, segons va explicar a aquest diari el subdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va exposar al capità del iot de luxe que estava «fondejat incorrectament, en un lloc que no podia estar». Per això, Capitania va obrir-li el corresponent expedient. Arran d'això, el vaixell va anar a Palamós, on va restar retingut al moll de ponent del port fins a pagar la fiança en vista d'una possible sanció econòmica. El capità marítim de Palamós, Josep Marsal, va explicar que és el protocol que se segueix amb els vaixells estrangers, ja que si marxen ja no se'ls pot sancionar. «Només faig complir la llei», va afirmar Marsal, que va recordar que durant l'any obren expedients per infraccions administratives o de trànsit marítim. El subdelegat va recordar que des de Capitania «no se sabia ni calia saber a qui es destinava el vaixell d'esbarjo».

Marxar ahir

El propietari del vaixell, gestionat a Palamós a través del consignatari Matas, va pagar la fiança el divendres 31 de juliol, és a dir, una setmana més tard de la infracció. A partir d'aquí, el Leo Fun ja podia marxar de Palamós, però no va fer-ho. Es va quedar uns dies més, i va marxar definitivament ahir al matí. Ara, un cop es tanqui l'expedient, se sabrà si hi ha sanció econòmica i de quina quantitat. «És el procediment normal», va sentenciar Francisco-Busquets.

Iot de 53,7 metres

El iot Leo Fun és una embarcació d'esbarjo de 53,7 metres d'eslora i 9,4 metres de mànega. El vaixell és un dels deu grans iots que va construir l'empresa Proteksan-Turquesa Iots a Turquia. Però la bandera és de les illes Caiman. El Leo Fun té un calat màxim de 2,9 metres i el buc d'acer. Pesa 748 tones. L'exterior va ser dissenyat per Caliari Superyacht. I l'interior, per Jean Guy Vergés Disseny. Disposa de dos motors de 1.811 cavalls cadascun, que permeten una velocitat màxima de 18 nusos. El seu rang és de 5.000 milles nàutiques a una velocitat de creuer de 15 nusos, cosa que fa que un viatge transatlàntic sigui una opció per als clients. El iot té capacitat per a 12 passatgers i una tripulació de 10 persones. Es poden allotjar 12 persones en 6 cambres. També té piscina, spa i totes les comoditats actuals.

Lloret kazakh

La presència del president del Kazakhstan –país que té una superfície tan gran com Europa occidental i 15 milions d'habitants– a Lloret de Mar no és d'estranyar, ja que aquest municipi gironí de la costa selvatana és el segon de Catalunya en presència de kazakhs, segons la població estrangera de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). En primer lloc hi ha Barcelona, amb 52 kazakhs, i després ja ve Lloret, amb 43. La comunitat kazakh representa el 0,29% de la població estrangera lloretenca, que s'acosta als 15.000 habitants. També hi ha presència de kazakhs a Castell-Platja d'Aro (7), Blanes (6) i, amb més de 4 persones, Calonge, Palamós, Salt, Vidreres, Caldes de Malavella, Castelló d'Empúries i Santa Llogaia d'Àlguema. Força al darrere de Lloret hi ha Cambrils, Castelldefels i Badalona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.