Quinze anys creant xarxa social

L'organització Plataforma Educativa va néixer el 1994 amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels grups més vulnerables de la població

L'organització Plataforma Educativa és un grup d'entitats que des del 1994 es dedica a crear i desenvolupar serveis que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones i col·lectius en situació de risc d'exclusió social. La Plataforma Educativa és, de fet, un paraigua que aixopluga les següents entitats: la Fundació Plataforma Educativa, la Fundació Resilis, la Fundació Astres, la Fundació Infància i Família, la Fundació Gentis, la Fundació Utopia, l'empresa d'inserció Eina Activa i l'associació Acciona't. «La plataforma lidera el grup d'entitats esmentades amb la intenció que totes –siguin grans o petites– tinguin accés als mateixos recursos i serveis», exposa el director general de l'organització, Jordi Pascual.

I tot i tenir la seu a la ciutat de Girona, els programes i els serveis de la plataforma s'estenen arreu del territori català i fins i tot fora de les fronteres espanyoles. «Entitats com la nostra donen resposta a mancances socials. Seria meravellós que no haguéssim de treballar, perquè això voldria dir que les necessitats de la població vulnerable estarien cobertes. Però de moment, tots els que formem part de l'organització ens dediquem a fer el que sabem fer: acompanyar, educar, crear i, sobretot, actuar», afirma Pascual. Un cop consolidats un seguit de programes i serveis, el repte de futur d'aquesta plataforma és implicar la societat civil en els seus projectes.

Fundació Plataforma Educativa.

El 1994 es va constituir l'associació Plataforma Educativa 3 Esses, que l'any 2003 es va convertir en Fundació Plataforma Educativa. L'entitat va ser la percussora del grup, i per tant ha conservat el nom. Actualment, la seva tasca és promoure la creació de serveis d'acció social i donar suport i serveis genèrics a la resta d'entitats del grup.

Fundació Astres.

Un acord de col·laboració amb la Fundació Astrid-21 va fer possible que el 2001 es constituís Astres. Atén les persones amb discapacitat intel·lectual de les comarques gironines des d'un abordatge integral, individualitzat i integrador. Disposa de centres ocupacionals, centres especials de treball, pisos assistits i residències per a persones amb un alt grau de dependència.

Fundació Infància i Família.

Es va crear el 2003 i treballa perquè qualsevol infant pugui créixer harmònicament dins d'una família, ja sigui pròpia o aliena. Promou l'acolliment d'infants en famílies i dóna suport als infants i les famílies. Està reconeguda per l'Institut Català d'Acolliments i Adopcions (ICAA) com a institució col·laboradora.

Fundació Resilis.

Constituïda el 2006, es dedica a l'infant i a l 'adolescent que està sota la tutela de l'administració. Disposa de centres residencials d'acció educativa a les comarques de Girona, Tarragona i Barcelona, centres d'acollida, pisos assistits per a més grans de 18 anys i disposa d'un servei de foment de l'autonomia dels joves que deixen les institucions quan arriben a la majoria d'edat.

Fundació Gentis.

Desenvolupa, des del 2006, projectes, programes i formació per a les famílies amb independència del seu origen, estructura i composició, amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida. Ofereix assessorament psicològic, educació i formació a través de les llars infantils, espais 0-3 anys i també organitza tallers i xerrades.

Fundació Utopia.

Es va constituir el 2007 conjuntament amb Proyecto Cultural El Sitio, una organització civil de Guatemala. L'entitat treballa pel desenvolupament en diferents països empobrits. Actualment, és present en comunitats de països de l'Amèrica Central, Llatinoamèrica i de l'Àfrica.

Eina Activa.

Des del 2007 dedica els seus esforços a la inclusió laboral de persones en situació vulnerable. Disposa d'un bon equip professional que acull i elabora un pla individual per a cada persona que s'incorpora a l'empresa.

Acciona't.

Promou el voluntariat i el treball comunitari. La participació es pot fer a través de l'anomenat banc del temps, en què els voluntaris destinen unes hores del temps lliure en la millora de les condicions de vida de les persones del seu entorn.

MEMÒRIA 2008

Plataforma Educativa
Servei d'inserció laboral. Persones ateses: 190. Contractes: 62. Empreses en conveni amb Incorpora: 14.
Serveis a la tercera edat: 24 places.
Places de llars d'infants: 71.
Astres
Centre ocupacional: 53 usuaris.
Suport a l'autonomia: 72 usuaris.
Pisos pont: 10 usuaris.
Residència Sant Ponç: 16 usuaris.
Servei de suport a les famílies: 20 famílies.
Centre especial de treball: 38 usuaris.
Resilis
Total casos atesos: 583.
Ocupació residencial: 224 usuaris.
Places residencials: 153.
Gentis
Espai d'atenció familiar: 125 usuaris.
Suport i atenció psicològica: 9 usuaris.
Punt de trobada: 125.
Places de llars d'infants: 81 usuaris.
Infància i família
Borsa de famílies col·laboradores: 7. Famílies actives: 3.
Servei d'acolliment familiar. Demandes d'informació: 187. Entrevistes: 128. Processos iniciats: 65.
Utopia
Joves formats: 45.
I Fòrum Centre-americà de la Joventut: 300 usuaris.
Incuba Guatemala: 15 empreses.
Eina Activa
Treballadors: 17.
Acciona't
Voluntaris en actiu: 7.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.