El Bisbat de Girona prohibeix que se cedeixin els locals parroquials per fer-hi les consultes populars

La plataforma Canet Decideix! ha estat una de les primeres afectades

La coordinadora que vol organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya al municipi, Canet Decideix!, va celebrar el passat dia 24 d'octubre la seva presentació oficial a la població al centre parroquial. «Vam demanar permís a la parròquia, perquè el local és un bon espai per fer reunions i no vam tenir cap problema», recorda un dels portaveus de la plataforma, Xavier Espàrrech. Cinc dies després, un escrit signat pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, i pel consell episcopal es feia arribar no tan sols a la parròquia de Canet sinó a tota la resta de la demarcació amb una ordre ben clara: «No s'han de realitzar ni les reunions preparatòries ni la consulta posterior en cap dels locals o dependències parroquials.» El comunicat fa esment del «respecte al dret d'alguns ciutadans de preguntar a altres conciutadans sobre les qüestions que s'escaiguin», però precisa que sempre que «s'ajustin a la legislació vigent a Catalunya».

En la carta del Bisbat de Girona també s'incideix en el fet que la consulta «porta o pot portar a una divisió de la comunitat parroquial, i del poble, sigui per la pregunta a respondre, sigui per l'oportunitat, sigui pel lloc on es fa». En tot cas, des del bisbat es demana als responsables de les coordinadores que impulsen els referèndums sobiranistes que «respectin la llibertat, i sobretot la identitat de la nostra Església, i alhora l'opinió, manifesta o no, dels membres de les nostres parròquies que és prou variada».

Xavier Espàrrech va lamentar ahir l'ordre sorgida del Bisbat, però va aclarir que des de la parròquia de Canet «en cap cas ens han prohibit res, però des de la coordinadora volem defugir els enfrontaments i buscarem altres locals alternatius».

Tot i això, el representant de l'entitat recorda que l'artífex del comunicat cal buscar-lo en les files del PP local. «Des de la formació popular es va fer arribar un correu al Bisbat informant de la reunió i amb la clara intenció de posar-hi traves», diu Espàrrech, que hi afegeix que «és molt trist que un partit democràtic busqui aquest joc brut per evitar que els ciutadans es manifestin sobre un dret fonamental que és el dret a decidir».

Vot anticipat

La plataforma Canet Decideix! és una de les més actives de la comarca i ja ha anunciat que vol tirar endavant el referèndum el dia 13 de desembre. Té més de 200 adhesions i ja ha anunciat que quinze dies abans de la consulta posarà en marxa la campanya del vot secret anticipat en què una mesa electoral formada per un president i dos vocals es desplaçaran a diferents espais del municipi perquè puguin votar en aquell moment totes les persones que ho desitgin. Des de l'entitat s'assenyala que s'habilitarà un espai secret per exercir el vot i es controlarà la participació amb el registre dels DNI dels votants per evitar duplicacions de vot.

L'activitat més propera, però, serà el proper dia 13 de novembre en què els membres de la plataforma organitzaran una xocolatada infantil a la plaça de la Llenya coincidint amb la presentació del llibre de Patrícia Gabancho Crònica de la independència, que organitza la Plataforma per la Llengua a la biblioteca

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.