Necrològiques

RELIGIÓ

Mor als 89 anys Josep Monells, el pastor protestant de referència a Catalunya

L’any passat va publicar “La Bíblia amb veu de dona”, una crítica per la poca presència femenina en l’obra

El reconegut pastor protestant Josep Monells (Vilanova de Bellpuig, 1934), autor de “La Bíblia amb veu de dona”, va morir ahir als 89 anys d’edat. Va ser també un activista cultural, lluitador contra el franquisme i un pioner en els cultes només en català, en el diàleg ecumènic i també en els casaments entre catòlics, protestants o ateus,

Monells va fundar i fer créixer congregacions a Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Viladecans, Gavà, Barcelona i Valldoreix. on vivia actualment. Va ser durant set dècades no només pastor sinó un fervent activista de la llengua i la cultura del país. Amb la seva dona, Pepa Hernández, va portar a Catalunya el moviment fundat als Estats Units conegut com Campus Crusade for Christ, conegut com Àgape, per donar a conèixer Jesús segons el culte evangèlic. Va arribar a ser, a més, director regional d’Europa d’aquest moviment. També va fundar l’escola Evangèlica de Barcelona i va impulsar el Primer Congrés Protestant.

Monells és autor de diferents obres religioses. El 2016 va escriure “Jacob contra l’àngel”, en que va narrar les adversitats que ha patit al llarg de la vida per la causa de l’Evangeli i l’any passat va publicar “La Bíblia amb veu de dona” en què admetia i lamentava que l’obra més influent de la història estigués narrada des d’un punt de vista masculí. Ho explicava ell mateix en una entrevista publicada a El Punt Avui el setembre del 2023: “A la Bíblia hi apareixen 3.240 personatges, només 93 són dones. Les dones, segons el que he calculat, parlen l’1,1% del temps, unes 14.000 paraules d’un total d’1,1 milions. Maria, per exemple, la mare de Jesús, només en diu 191, Maria Magdalena, 61 i Sara, 41. La Bíblia està narrada des del punt de vista masculí. Encara cal molta feina per divulgar la veu de les dones que hi apareixen.”

Monells va “conèixer Crist” als 15 anys en una família catòlica de Vilanova de Bellpuig. Ja de gran, a Barcelona, va rellegir l’Evangeli i va canviar la perspectiva sobre el cristianisme sobretot pel segon manament. “És el que diu: ‘No faràs per a tu cap imatge i cap cosa del cel i de la terra no l’adoraràs ni hi donaràs culte.’ Aquest text contra la idolatria em va trontollar.”

Finalment es v convertir als anys cinquanta a l’església evangèlica i no va ser un procés senzill per la persecució a la qual eren sotmesos, “Fins i tot em van detenir davant del cine Coliseum per una denúncia del bisbat quan projectaven ‘Els deu manaments.’.” Va ser un cas sonat. Als anys seixanta va estudiar teologia i es va comprometre en la lluita contra el règim amb altres pastors.

Més endavant va començar a relacionar-se amb jesuïtes i ecumenistes, amb els quals coincidien a Montserrat per estudiar la Bíblia. El 1956 havia fundat l’escola Evangèlica, primer a Sant Boi i després a Castelldefels, Gavà i Viladecans i sempre va fer els cultes en català. Va ser pare de set fills i va creure que el celibat no s’havia d’imposar. Va rebre la medalla al mèrit ecumènic de Cristians per Terrassa el 2017 o el Premi Memorial Àlex Segleres 2022, a Sabadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia