Necrològiques

Mor l’exprimer ministre irlandès, John Bruton, clau en l’Acord de Divendres Sant

Va treballar al costat de John Major per posar fi al conflicte armat a Irlanda del Nord

L’exprimer ministre irlandès John Bruton, un home clau en els acords de pau a l’Irlanda del Nord, va morir ahir als 76 anys després d’una llarga malaltia, segons va informar la família en un comunicat que va publicat el seu partit polític, el Fine Gael, formació que va liderar del 1990 al 2001.

Després d’ocupar diferents carteres en el govern, Bruton va ser el primer ministre –”taoiseach”, en gaèlic– del 1994 al 1997, just quan els grups armats de l’Irlanda del Nord van ser convocats a una taula de negociació per posar fi al conflicte.

Les negociacions van concloure amb l’històric Acord de Divendres Sant del 1998. Poc abans Bruton havia perdut les eleccions contra Bertie Ahern (Fianna Fáil). Amb tot, l’actual president del país, Michael D. Higgins, va recordar en el seu missatge de comiat a Bruton recollit pels mitjans irlandesos que la seva contribució de al procés de pau va ser “molt important”.

Precisament la vicepresidenta del Sinn Féin (SF), Mihelle O’Neill, ha estat elegida ministra principal del govern d’Irlanda del Nord, que per primera vegada estarà liderat pels republicans, que van obtenir una històrica victòria a les eleccions de 2022.

El 1995 el primer ministre britànic, John Major, i el mateix Bruton van elaborar un document que va ajudar a aplanar el camí de les negociacions. “Va ser un primer ministre valent que va contribuir enormement als primers dies del procés. En circumstàncies difícils va posar per davant l’assoliment de la pau als seus propis interessos polítics”, va recordar Higgins. El mateix Major va admetre ahir que en aquell moment el primer ministre irlandès va ser “valent i talentós”.

Al capdavant del govern, Bruton va topar amb el poder de l’església catòlica al país amb l’impuls de mesures progressistes, com la legalització del divorci, aprovada en un referèndum el 1995.

Abans de fer el salt a la política, Bruton s’havia llicenciat en medicina per la universitat Trinity College. Bruton també va tenir un paper rellevant en la política europea ja que va ser ambaixador de la UE als EUA del 2004 al 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia