Necrològiques

Recordant Joana Pereferrer

Fa dies que ens deixen amics tal com quan cauen les fulles de la Devesa. Avui fa anys ens va deixar l’amic Josep M. Sabench i ahir es va retrobar amb la seva esposa. Quines coses que té la vida.

Els amos de Fotografia Lux van tenir una filla, la Joana. Aquells aparadors eren com un museu. El seu pare exposava gent important, fotos que embadalien. Era un referent important de la fotografia, a part de ser al meu barri, ja que uns donaven a la Cort Reial i els altres, a la plaça de l’Oli. Són part de la historia de Girona. Al damunt hi havia la Secció Femenina. De petita guardaven les criatures a canvi de res, ensenyaven balls regionals i recordo que jo hi anava.

Tenien una minyona, la senyora Lola, que cuidava la senyora Lux i la filla, la Joana, Era una nena que tocava el piano molt bé i que es va casar de jove amb el senyor Sabench, un gran músic i pianista. Es va posar al capdavant del negoci i van tenir dos fills, en Josep Maria i la Fàtima. Els estudis els van portar tots dos a viure a fora. Es pares van donar el fons fotogràfic a l’Ajuntament, que van fer unes lamines amb les imatges.

Facebook m’ha recordat la necrològica del senyor Sabench. Quan va morir, ella no va voler marxar. Va preferir no deixar el seu pis al damunt de la botiga. Tenia problemes de visió. Deia que coneixia tota la casa. “Quan hi estic escolto música i encara puc tocar una mica el piano.” Fa uns dos anys va empitjorar i els fills van preferir portar-la a prop d’ells, que estigués ben cuidada. Coses de la vida, com deia el fill. Han mort el mateix dia amb dos anys de diferència.

Ha arribat a Girona, on ha tingut una sentida cerimònia en la més estricta intimat. La Fàtima li va dedicar unes sentides paraules. En Josep em va dir: “Carme, estic trist i content alhora; estan tots junts i ha tingut una bonic comiat i a Girona.”

Joana, en algun lloc explicaré el secret que em va dir per telèfon. Girona no l’oblidarà ni a vostè ni el que va representar Foto Lux per a la nostra ciutat, que és part també de la història. Descansi en Pau.

(*) Filla dels fundadors de la desapareguda granja Mora de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia