Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 98 anys el reconegut economista i consultor Joan Amat i Soler

Va ser el degà del Col·legi d’Economistes, catedràtic a la UaB i cap de comptabilitat a La Caixa

L’economista Joan Amat i Soler (Barcelona), antic degà del Col·legi d’Economistes, ha mort als 98 anys, segons ha comunicat l’entitat. El col·legi defineix Amat com “un dels economistes més importants de Catalunya”. Va ser degà el 1983 i era doctor en Economia i Dret, professor de Política Fiscal a la Universitat Autònoma de Barcelona i va estar vinculat més de cinquanta anys al món financer des que va entrar a la Banca Arnús el 1940 fins a la fusió de la Caixa d’Estalvis i Mont Pietat de Barcelona en la Caixa. Va assolir el doctorat en Dret quan tenia 87 anys a la universitat Abat Oliba, un fet del qual n ’estava especialment orgullós ja que havia intentar cursar aquests estudis des de la Guerra Civil.

Carles Puig de Travy, que és l’actual degà de l’entitat, ha parlat en una nota oficial del col·legi de la figura de l’economista: “Joan Amat era un gran amic, un gran company, una gran persona, intel·ligent, íntegra, honesta, educada, respectuosa i molt alegra. El col·legi ha tingut la sort de comptar sempre amb el seu suport incondicional i la seva saviesa, i ha estat i seguirà sent una font d’inspiració per a tots nosaltres. En aquests moments de dolor, volem estar al costat de la seva família”n’ha remarcat la seva “saviesa” i que sempre havia rebut de la seva persona un “suport incondicional”.

Amat va néixer en el barri de Gràcia. Va estudiar a l’escola Lafuente i el 1936 es va matricular en el col·legi Sant Lluís Gonçaga, just quan va esclatar la guerra, en el moment que gairebé totes les escoles van tancar. Abans d’entrar en el món de la banca, va treballar en el consolat de Polònia. Tenia 14 anys. El seu pare va morir de jove i ell, al principi per obligació i després per convicció, va ser un treballador incansable tota la vida. En una entrevista a “La Vanguardia” va recordar els anys de la postguerra. “Era un drama; gent a la presó, atur, exiliats... Sé el que és ana a dormir amb gana, sobretot després de la guerra.” Durant els bombardejos la família va fugir a Sant Just Desvern. Va treballar a La Caixa durant 36 anys i s’hi va jubilar com a cap de comptabilitat. S’hi va quedar nou anys més com a conseller.

Durant el franquisme va impulsar la gènesi del que seria en el futur el col·legi d’economistes, una secció “provincial” que depenia de Madrid i que va començar a funcionar el 1954 en un pis de lloguer a la plaça d’Antoni Maura. Les seves activitats sovint van topar amb la visió de les autoritats franquistes de l’època.

No va parar mai d’estudiar i el doctorat en Ciències Econòmiques se’l va treure amb “cum laude”. A banda de ser el degà del Col·legi d’Economistes, va ser president dels assessors fiscals i dels auditors, i va dirigir la seva pròpia consultoria, que va fundar el 1950.

En la seva tesi doctoral de Dret va estudiar la crisi que va provocar la desaparició de gairebé totes les caixes d’estalvi a Catalunya i Espanya. El 2005 va rebre el premi del reconeixement a la trajectòria professional en la Jornada dels Economistes. De jove havia estat jugador de bàsquet i handbol i durant la seva carrera va escriure mitja dotzena de llibres.

Joan Amat era el pare del també economista i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia