Necrològiques

POLÍTICA

Mor Robert Badinter, el ministre que va abolir la pena de mort a França

El 1981 va aconseguir que la majoria del Parlament votés contra la pena capital

L’advocat Robert Badinter (París), el ministre que va abolir la pena capital a França, ha mort als 95 anys. El reputat jurista, que va ser ministre de Justícia en l’etapa de François Mitterrand, va portar al parlament francès la llei que abolia la pena de mort el 1981.

Abans d’arribar al govern, Badinter havia defensat molts acusats que van acabar essent condemnats i executats. Va ser en aquells anys quan va refermar la seva convicció que calia acabar amb un càstig que no només considerava inhumà sinó ineficaç. Quan va acabar la seva etapa de ministre, el 1986, Mitterrand el va nomenar president del Consell Constitucional. També va formar part de la Comissió d’Arbitratge per a la Pau a l’antiga Iugoslàvia, creada el 1991 per la Comissió Europea. Va ser també membre del senat francès durant nou anys.

Badinter va néixer en una família jueva provinent de Romania. El seu pare va ser detingut a Lió per la Gestapo el 1943, que el va deportat al camp d’extermini de Sobibor, on va ser assassinat. Els nazis van continuar perseguint la seva família i es van haver de refugiar a la Savoia amb identitats falses. Part dels seus estudis de Dret els va fer als Estats Units.

Va escriure el llibre “L’execution” (1973) sobre la seva experiència amb la pena de mort. Quan va apostar per abolir-la la majoria de l’opinió pública estava majoritàriament a favor de mantenir-la. Malgrat tot, va aconseguir que el Parlament, amb una majoria d’esquerres, votés clarament a favor de l’abolició: 369 vots a favor i 113 en contra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia