Necrològiques

POLÍTICA

Mor Dries van Agt, el primer ministre europeu que més va lluitar per la causa palestina

Va defensar la política dels Països Baixos de tolerància amb el cànnabis

Els Països Baixos estan de dol. Un dels polítics més rellevants i carismàtics de la seva història, el demòcrata cristià, Dries van Agt, va morir dilluns passat als 93 anys, segons ha anunciat The Rights Forum, el centre d’estudis sobre Israel i Palestina que va fundar ell mateix.

Van Agt, primer ministre holandès entre el 1977 i el 1982, va ser un ferotge defensor de la causa palestina i que l’assoliment d’una pau duradora arribés de la mà d’un nou estat sobirà. Va ser ministre de Justícia (1971-77) i d’Exteriors (1982) i del 1985 al 1997 va ser ambaixador europeu al Japó i als Estats Units.

El polític també va ser conegut com a responsable de la coneguda tolerància que hi ha al seu país vers el consum de cànnabis. El 2018, amb 86 anys, en va fumar per primer cop per instar als legisladors a seguir aplicant l’actual política permissiva. El 2021 va deixar el seu partit, l’històric CDA, després de cinquanta anys pel que ell considerava una “política que no tenia pietat amb els palestins i amb el seu immens patiment”. Fa tres anys el govern palestí li va concedir la Gran Estrella de l’Orde de Jerusalem pels seus esforços per trobar una via pacífica per resoldre el conflicte.

L’antic primer ministre va morir al costat de la seva dona, que tenia la mateixa edat, i han estat enterrats plegats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.