Necrològiques

SOCIETAT

Mor Steven W. Wise, l’ ‘advocat’ dels animals

El jurista nord-americà va lluitar durant tres dècades per expandir els drets humans a altres espècies

El professor, advocat i jurista Steven W. Wise (1950), pioner en la defensa dels drets dels animals, va morir el passat dia 15 als 73 anys convertit en un pioner de la seva causa. Doctor en dret per la Universitat de Boston, és reconegut mundialment com l’impulsor d’aquesta disciplina acadèmica i va ser professor del màster de Drets Animals que ofereix la Universitat Autònoma de Barcelona.

Wise, que va exposar teories sovint controvertides, va impartir postgraus de Dret Animal en algunes de les grans universitats del seu país, com Harvard i Stanford. Va escriure articles i llibres sobre l’expansió dels drets humans a altres espècies i va col·laborar amb reconeguts científics en els camps de la primatologia i del comportament i intel·ligència animals. Wise mantenia que explotar qualsevol ésser viu i privar-lo dels drets que li haurien de correspondre és un fet que amenaça les bases dels mateixos drets humans fonamentals. Es referia sobretot a l’ús indiscriminat que fan els homes d’altres espècies en benefici propi i que en molts casos inclou la tortura en animals d’una intel·ligència i consciència provada científicament.

El 1996 va fundar la coneguda organització Nonhuman Rights Project, amb seu a Nova York. Des dels anys vuitanta l’advocat havia treballat perquè els animals pugessin ser éssers amb capacitat per tenir drets legals. Els primers animals als quals va mirar de protegir amb nous drets van ser els ximpanzés. El grup va estudiar la seva consciència concloent que el seu ús per a l’experimentació mèdica, per exemple, no deixava de ser una crueltat similar que la que van patir tots els humans que van ser esclavitzats.

Tot i les dificultats legals perquè algun tribunal escoltés els seus raonaments va aconseguir portar un debat al carrer i als mitjans quan fa uns anys semblava cosa de quatre il·luminats. Els joves occidentals són els que estan cada vegada més predisposats protegir legalment els animals.

Al maig del 2021, després de quatre intents anteriors, la Cort d’Apel·lacions de Nova York va acordar escoltar el cas de Happy, un elefant mantingut en confinament solitari al Zoo del Bronx, a Nova York. Wise volia que el Tribunal Suprem dels EUA es pronunciés per primera vegada a favor del dret d’un animal per marcar un precedent que hauria de suposar un canvi de paradigma.

El treball de Wise, tant en el camp acadèmic com en el pràctic, ha fet que la idea de l’especisme , la discriminació a favor de l’ésser humà respecte els altres animals, vagi guanyant adeptes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.