Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 116 anys als EUA la segona persona més gran del món rere Maria Branyas

Edie Ceccarelli, nascuda el 1980 a Califòrnia, era la persona que havia viscut més temps dels EUA

La nord-americana Edith Ceccarelli (1908), també coneguda com a Eddie, va morir ahir al seu poble de Willits (Califòrnia), als 116 anys, edat a la qual va arribar el passat 5 de febrer, segons han confirmat mitjans locals del seu país. Era la dona més gran del món per sota de l’olotina Maria Branyas, que curiosament també havia nascut a Califòrnia (San Francisco). Branyas farà 117 anys el proper 4 de març. Ceccarelli, després de la mort de Bessie Hendricks, el 3 de gener del 2023, es va convertir en la resident més antiga dels EUA i des del 12 de desembre de l’any passat, quan va morir la japonesa Fusa Tatsumi, era la segona que havia viscut més anys del món.

La supercentenària va néixer el febrer del 1908 , quan Theodore Roosevelt encara el president dels EUA i les dones encara no tenien dret a vot. Va viure dues guerres mundials, l’aparició de l’icònic model T de Ford, que va canviar la indústria automobilística per sempre més i la vida dels nord-americans, i les dues pandèmies més mortals de la història al seu país.

El 1933 es va casar amb un treballador del Partit Demòcrata i va viure un temps a Santa Rosa, però la parella va tornar a Willits als anys setanta. El seu primer marit va morir el 1984 i es va tornar a casar,a quest cop amb Charles Ceccarelli, que va morir el 1990. Després va viure de manera independent abans de traslladar-se a una residència de jubilats.

Willits és un poble situat enmig dels grans boscos de sequoies de Califòrnia. L’Ajuntament ja havia declarat feia temps el 5 de febrer com el dia de la seva filla predilecta, que era tota una celebritat des que va fer els 100 anys.

Va viure, de nena, els dies en què la indústria de la fusta va enriquir tota la zona. Amb els anys, els boscos es van protegir però la petita comunitat va continuar estant formada per treballadors, allunyada del turisme que va esclatar a Califòrnia a partir dels anys seixanta.

Quan va néixer, a casa seva, no hi havia ni electricitat ni aigua corrent. Només un pou i un espai fresc per guanyar la llet i la carn. Va ser la primera de set fills d’uns immigrants italians. Eren caçadors de fortuna atrets per les oportunitats que oferia la zona en plena febre de l’or a Califòrnia.

Amb el traspàs de Ceccarelli, ara la segona persona més gran del món és la japonesa Tomiko Itooka (23 de maig, 1908).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.