Necrològiques

CULTURA

Mor John Lowe, pianista del primer grup de Lennon i McCartney abans dels Beatles

Va gravar i actuar amb els Quarrymen quan tots plegats eren uns adolescents

El músic anglès John Lowe (1942, Liverpool) va morir ahir als 81 anys. Conegut també amb el pseudònim de “Chum”, el seu nom va caure en l’oblit per a la majoria. Ara bé, per als seguidors dels Beatles no és un qualsevol. A proposta del seu amic Paul McCartney, quan tots dos eren adolescents (16 anys), va entrar a formar part com a pianista i teclista del primer grup ideat per John Lennon, els Quarrymen, inspirat en la música rock & roll que arribada dels EUA. L’anunci del seu traspàs el va fer el museu dels Beatles de Liverpool i un dels biògrafs ddel grup, Mark Lewisohn.

El grup The Quarrymen, considerats la gènesi dels Beatles, estava format pe McCartney, Lennon, George Harrison –que tenia només 14 anys–, el bateria Colin Hanton i el mateix Lowe. Van gravar un parell de cançons en un estudi casolà a Kesington, un barri de Liverpool. Només es va conservar una còpia de les dues cançons, una versió del clàssic de Buddy Holly “That’ll be the day” i un tema propi escrit per McCartney i Harrison, “In spite of all the danger”.

Lowe va ser l’únic del grup que conservar la còpia de les cançons i les va vendre per unes 12 mil lliures a McCartney el 1981, que va incloure el tema que havia escrit ell mateix en el recopilatori dels Beatles del 1995 “Anthology 1”.

Segons va explicar el mateix músic al web dels Quarrymen, va conèixer McCartney el 1953, quan tenien 11 anys, a la catedral de Liverpool. D’aquí va sorgir la proposta de que s’afegís al grup uns anys després. Assajaven els dissabtes a la tarda a casa de McCartney i Lennon s’encarregava de buscar actuacions en directe.

Lowe va acabar deixant el grup , segons ell, perquè vivia a l’altra punta de la ciutat, no podia conduir i trigava més d’un hora amb l’autobús a fer un trajecte que passava per una parada, Penny Lane, que en el futur passaria, qui ho havia de dir, a la història de la música. “La meva xicota també es queixava que no ens vèiem i al final ho vaig deixar.” Amb tot, el músic Ricky Tomlison va revelar el 2014 a la BBC que Lowe va deixar els Quarrymen per afegir-se al seu grup, la Tomlinson’s Band.

Tot i que lògicament Lennon, McCartney i Harrison van deixar els Quarrymen per fundar els Beatles, el grup va continuar actuant amb nous músics. Lowe va tornar-hi a entrar el 1994 en l’àlbum “Open for engagements.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.