Necrològiques

CULTURA

Mor als 97 anys Antoni Borrell, dibuixant, pintor i mecenes arqueològic

L’artista va començar fent còmics als anys cinquanta i va publicar historietes a Anglaterra i al EUA

El dibuixant, il·lustrador i pintor Antoni Borrell Pujol (Barcelona, 1927), referent durant dècades del còmic a Catalunya i la resta d’Espanya, va morir el passat dimarts als 97 anys. L’artista, autodidacte, havia viscut els últims anys al poble de Baldomar, dins el municipi d’Artesa de Segre (La Noguera), en la casa pairal de la seva família materna, que havia reformat amb cura des de feia molts anys. Era un amant de la natura i l’arqueologia i un reconegut mecenes a les terres de Lleida.

Va començar dibuixant als anys cinquanta petites històries, els coneguts “tebeos”, com ara Azucena, Átomo Kid, Sargento Tigre, Tamar, Hazañas bélicas i Brigada secreta, entre d’altres, sobretot per a l’editorial Toray de Barcelona. També va il·lustrar algunes de les històries de les conegudes aventures d’Els Hollister d’Andrew E. Svenson, tot un fenomen de la literatures per a joves. Posteriorment va treballar per a la coneguda editorial Bruguera, per la qual dibuixaria aventures per a la col·lecció Historias.

Als anys setanta va fer el salt al mercat internacional treballant per agències com la Bardon Art i Comundi. Va fundar el seu propi taller d’autors, l’Studio B, que va funcionar com agència literària. La seva obra es va publicar en diferents capçaleres britàniques, com Valentine, Heartbet Romances, Commando, Secret Dreams Romances o Picture Romance. En aquestes publicacions també hi va fer publicar traduccions dels còmics que havia fet per les editorials espanyoles.

Més endavant va il·lustrar històries d’horror destinades al mercat dels EUA, com Nightmare, Psycho o Scream, que més endavant apareixerien en l’editorial Vilmar.

Era un artista brillant en diferents disciplines. Així, va pintar recreacions d’escenes de la prehistòria i va fer retrats de pintura mural a les esglésies de Baldomar, Torregrossa i Pallargues. El 1998, abans de la Diada de l’Onze de Setembre, va inaugurar la coneguda escultura al general Moragues que es pot veure als Jardins de l’Ajuntament de la Pobla de Segur

En l’àmbit de l’arqueologia va ser membre de l’Institut de Ciències del Quaternari; conseller adjunt de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i fundador el 1970 del Museu Arqueològic i Paleontològic de Baldomar.

El contingut del museu és, bàsicament, el fruit de diverses troballes que va fer ell mateix a diferents jaciments de la comarca. Els materials

fetes pel mateix Sr. Borrell a diferents jaciments de la comarca. En l’aspecte paleontològic, els materials exposats abasten des de l’època Primària fins al Quaternari. En la vessant arqueològica s’hi poden veure eines del Paleolític i del Neolític a més de ceràmiques de la època romana, medieval i catalana del segle XVII.

El fill del dibuixant, el també il·lustrador Toni Borrell, ha explicat al diari Segre que té la intenció de mantenir l’activitat museística a Baldomar i que li agradaria organitzar algun homenatge en record de la seva figura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia