Necrològiques

CULTURA

Mor la cineasta Eleanor Coppola, membre d’una de les grans nissagues de Hollywood

La dona de Francis Ford Coppola va rodar el documental ‘Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse’

La cineasta, artista i escriptora nord-americana Eleanor Coppola (Los Angeles, 1936), membre d’una de les famílies més nombroses i prestigioses del cinema dels EUA des de fa gairebé cent anys, va morir divendres als 87 anys. Va estar casada amb el director de la trilogia d’El padrino, Francis Ford Coppola i era la mare de Sofia Coppola, directora i guionista que va fer el salt a la fama amb Lost in translation, amb la qual va guanyar l’Oscar al millor guió original.

Durant el rodatge d’una de les grans pel·lícules de Francis Ford Coppola, Apocalypse Now, Eleanor va acompanyar el seu marit en tot el procés, sobretot a les Filipines, i va rodar un dels millors documentals que s’han fet sobre un film: Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse, que es va estrenar el 1991 amb un èxit formidable. En una de les escenes es veu l’atac de nervis real de Martin Sheen, que es va incloure en la versió de la pel·lícula, i el drama que va suposar dirigir Marlon Brando.

L’obra rememorava les dificultats que van fer gairebé impossible que la pel·lícula s’acabés rodant i estrenant. La directora va establir minut a minut un paral·lelisme fascinant entre els entrebancs que havia d’afrontar el seu home amb la novel·la amb la qual es basava, de fet, el mateix film, El cor de les tenebres (Joseph Conrad).

El rodatge del turbulent viatge de Francis Ford Coppola per arribar al final d’una pel·lícula que ell mateix s’estava finançant i que posava en risc tota la seva economia, tot i l’èxit de les dues primeres part d’El padrino és encara considerat per molts com el millor making of que s’ha fet mai sobre una pel·lícula. Durant el 1991 i el 1992 el documental va guanyar els principals premis als EUA en aquesta categoria.

Sobre Apocalypse Now, també va escriure un llibre amb notes de la pel·lícula entre el 1976 i el 1979. Després va fer unes memòries que van tenir gran èxit perquè eren el relat de trenta anys de relació amb el cinema i la seva família. També va fer un documental d’un dels films més coneguts de la seva filla, Marie Antoinette. El 2020 va estrenar la seva primera pel·lícula de ficció, la comèdia romàntica Paris can wait amb Diane Lane.

A banda de la seva filla Sofia Coppola, el seu altre fill, Roman Coppola, també ha estat documentalista, i un dels seus nebots és el popular actor Nicolas Cage. La nissaga d’artistes es remunta a principis del segle XX amb els músic Carmine Coppola, Anton Coppola i l’actriu Italia Coppola.

La notícia de la mort d’Eleanor s’ha conegut just quan el seu antic marit prepara l’estrena al festival de Canes de Megalopolis, un film de ciència-ficció que s’ha hagut de finançar ell mateix perquè cap estudi de Hollywood es vol arriscar a la seva distribució en considerar-lo poc comercial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia