Necrològiques

SOCIETAT

Ana Estrada, la primera pacient en sotmetre’s a una eutanàsia al Perú

La seva lluita per una mort digna va provocar un canvi en les lleis del país

Després d’anys de lluita perquè l’estat de Perú reconegués el dret a una mort digna, Ana Estrada Ugarte es va sotmetre diumenge a una eutanàsia. La pacient, coneguda pel seu activisme en aquest camp, va morir als 48 anys, segons va informar als mitjans del país la seva advocada, Josefina Miró. Va esdevenir, d’aquesta manera, en la primera pacient en morir per un procediment assistit al Perú, una pràctica penada fins feia poc amb tres anys de presó.

Estrada, que era psicòloga, havia estat diagnosticada quan tenia 12 anys amb polimiositis, una malaltia rara i degenerativa. El 2015 va començar a tenir dificultats per respirar i deglutir. Va ser sotmesa a una traqueotomia. Va perdre l’autonomia i el 2019, a través del blog d’Internet Ana busca la muerte digna va començar la seva pròpia campanya per a una mort digna amb el suport del defensor del poble peruà.

La seva demanda va arribar el 2021 a la Cort Superior de Justícia de Lima, que va ordenar al ministeri de Salut que respectés la voluntat d’Estrada de posar fi a la seva vida través d’una mort assistida. Els professionals que intervinguessin en el tractament no podrien ser en cap cas processats. La decisió va ser ratificada per la cort suprema del país. La pròpia Estrada havia manifestat que l’única raó que li quedava per viure era la lluita per l’eutanàsia no només per ella sinó per futurs pacients que la demanessin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia