Necrològiques

CULTURA

Mor David Sanborn, el llegendari músic que va tornar el saxòfon al rock

Va guanyar sis premis Grammy i és considerat també un dels intèrprets més influents del jazz modern

El saxofonista nord-americà David Sanborn (1945, Miami), un dels músics més influents del jazz i el pop de les últimes dècades, va morir diumenge als 78 anys després d’una llarga batalla contra el càncer, segons van anunciar les xarxes socials del mateix artista. Al llarg de la seva trajectòria va guanyar sis premis Grammy i se’l va considerar un músic clau en el retorn del seu instrument a la música rock.

Tot i que va excel·lir amb els seus propis àlbums en solitari i com a músic de sessió, el gran salt a la popularitat li va arribar quan va col·laborar amb els grans de la música pop i rock, als quals va ajudar en alguns dels seus grans èxits gràcies al seu so inconfusible. Va treballar amb els Rolling Stones, Stevie Wonder, David Bowie, James Taylor, James Brown, Elton John, Bruce Springsteen, Paul Simon, Eric Clapton, Steely Dan, Billy Joel i Roger Waters entre molts d’altres.

Va començar a tocar per recomanació mèdica després de contraure poliomielitis i ràpidament va esdevenir un jove prodigi. Amb només 14 anys ja tocava amb figures del blues com Albert King i la Paul Butterfield Blues Band, amb la qual va tocar en directe en l’icònic festival de Woodstock.

Després de gravar diversos àlbums en solitari va guanyar el seu primer Grammy per All I need is you (1981). N’arribarien cinc més. Va sumar vuit discs d’or i un de platí en un estil, el jazz, amb moltes menys vendes que la música pop. Al costat d’Eric Clapton va compondre la banda sonora de la saga de pel·lícules Arma letal.

El so del seu instrument es pot escoltar en cançons icòniques de la música pop, una de les més conegudes Young americans de David Bowie (1975). Abans ja havia col·laborat amb altres artistes llegendaris. Va tocar en el tema Tuesday heartbreak de Stevie Wonder el 1972 i en How sweet it is de James Taylor el 1975. A partir de llavors va ser un dels músics més sol·licitats de l’escena pop i rock.

Va ser, a més, membre de la banda del conegut programa Saturday Night Live, fet que el va convertir en un músic encara més famós. També va ser un col·laborador regular del Late night de David Letterman i ell mateix va presentar a finals dels vuitanta el programa Night music, on van actuar la majoria de grans estrelles musicals del moment, des de Leonard Cohen fins a Miles Davis.

Un dels saxofonistes catalans de referència Pep Poblet, va admetre en un missatge a Twitter (X) que ha estat el músic que més l’ha marcat durant la seva trajectòria musical.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia