Salvadó diu que la vegueria permetrà a l'Ebre ser el cinquè motor de Catalunya

Es constituirà una comissió mixta amb representants del Camp i l'Ebre per obrir el procés de divisió de la Diputació

«La nostra il·lusió era que el projecte de llei de vegueries s'aprovés a principi de gener però el procés de treball es va allargar», va admetre Salvadó. I va afegir: «Fa anys que esperàvem aquest dia, és un dia històric.» El delegat del govern a l'Ebre va comparèixer ahir acompanyat de tots els directors de serveis territorials i va brindar amb cava per celebrar el reconeixement institucional i polític que suposarà per les Terres de l'Ebre la vegueria. En aquest sentit, Salvadó sosté que la divisió de Catalunya en províncies ha condemnat les comarques ebrenques a la «perifèria». «Amb la nova divisió territorial s'obre les portes a una Catalunya amb més motors i les Terres de l'Ebre serem el cinquè pol de desenvolupament del país», va assenyalar el delegat del govern a l'Ebre.

El govern preveu aprovar la llei de vegueries al juliol i de forma paral·lela es tramitarà la modificació de la LOREG, cosa que permetrà la creació de la vegueria de l'Ebre el juny del 2011. Pel que fa al finançament i les competències de la vegueria, Salvadó va insistir que seran les mateixes que les de la Diputació de Tarragona, que es dividirà en dos consells de vegueria. En aquest sentit, es crearà una comissió mixta amb representants polítics del Camp de Tarragona i l'Ebre que obrirà el procés de divisió de la Diputació. Quant a la capital de la vegueria de l'Ebre, Salvadó va manifestar que el projecte de llei fixa que la seu institucional serà Tortosa. «Dibuixa un model de territori en xarxa», va dir.

També el PSC de l'Ebre va mostrar la seua satisfacció ahir per l'aprovació del projecte de llei de vegueries.

Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa va valorar que el projecte de la llei de vegueries s'aprova «un pèl tard» perquè puga tramitar-se durant aquesta legislatura. Ferran Bel va recordar que havia estat crític amb el finançament de les vegueries, i va afegir que aquest aspecte continua sense aclarir-se. A banda, Bel va valorar que s'haja incorporat una nova competència a les vegueries, amb la possibilitat de gestionar els serveis i les competències que els deleguin els ajuntaments. Però va lamentar que no quedi prou clar quants consellers tindrà el consell de vegueria, ni com es designaran. Finalment, l'alcalde de Tortosa també va advertir que ara les vegueries hauran de ser aprovades pel Parlament, i sobretot que caldrà un acord entre el PSOE i el PP per modificar la llei electoral general.

Bel celebra que Tortosa siga «seu institucional»

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va ser més moderat que el seu homòleg ampostí, i va fer una primera valoració «molt positiva» de l'aprovació del projecte de llei de les vegueries. A més, Bel va destacar que el document reconega que Tortosa siga la «seu institucional» de la vegueria de l'Ebre, tot i que va advertir que això no era l'aspecte «fonamental» del projecte. «Tots els municipis tindran un paper important a la vegueria, però tothom reconeixia i tenia clar que Tortosa havia de ser designada com a seu institucional», va afirmar Bel.

L'alcalde d'Amposta reclama la cocapitalitat

GUSTAU MORENO

L'aprovació del projecte de llei de vegueries no va agradar ahir a l'alcalde d'Amposta. El convergent Manel Ferré va recordar que l'Ajuntament ampostí ha aprovat per unanimitat una moció lamentant la falta de debat previ i reclamant la cocapitalitat de la vegueria de l'Ebre amb Tortosa. «El consens territorial que ens han volgut vendre no ha existit, i fins i tot hi ha alcaldes de la Ribera d'Ebre que han aixecat la veu qüestionant la seua pertinença a les Terres de l'Ebre», va advertir. Ferré va acusar el tripartit d'haver ignorat la gent del territori, i va revelar que fa uns dies va demanar al conseller Ausàs un debat «rigorós i serè» sobre les vegueries, que finalment no s'ha produït. «Amposta no pot estar d'acord amb una llei que s'ha tramitat per sota mà, per emmascarar la incompetència del tripartit a l'hora de fer coses a l'Ebre», va dir Ferré abans de remarcar que «el més prudent» hauria estat ajornar l'aprovació de la llei fins després de les eleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.